Preminuo pisac i novinar Mladen Kušec

Preminuo pisac i novinar Mladen Kušec

(Foto: HRT, snimka zaslona)

Književnik, novinar i publicist Mladen Kušec umro je u Zagrebu u ponedjeljak, 2. studenoga 2020. u 83. godini, izvijestila je Hrvatska radio televizija (HRT). Legenda hrvatskog novinarstva Mladen Kušec poznat je po svojim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade kao što su Tonkica Palonkica, frrr…, Patuljci pojma nemaju, Hihotići i Bijela vrana. 

Mladen Kušec rođen je u Zagrebu 1938. godine. U rodnom je gradu završio gimnaziju te diplomirao jugoslavistiku 1963. na Filozofskome fakultetu.

Na tadašnjem Radio Zagrebu počeo je raditi 1963. godine Kao novinar i urednik istaknuo se rado gledanim i slušanim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade, među kojima Tonkica Palonkica, frrr…, Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Bijela vrana i dr.

Kušecove radijske i TV emisije za djecu postale su standard za taj žanr, ističe HRT.

Bio je urednik Obrazovnog i dječjeg programa Hrvatskoga radija 1989.–94., nakon toga godinu i pol urednik Radio Sljemena.

Autor je tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu i mlade (Dobar dan, Volim te, Plavi kaputić, Lili i Vili, Slijedi me). Djela su mu urbana, često smještena u zagrebačku sredinu, gdjekad i s autobiografskim elementima (Krijesnice predgrađa, 1994). Njegove pjesme i prozu povezuje prožetost humorom te jednostavno progovaranje o temama zanimljivima djeci. Objavio je i knjigu o Domovinskome ratu Ubili su mi kuću (1991).

Mladen Kušec dobitnik je više nagrada, među ostalim nagrade HND-a Zlatno pero 1979. (za knjigu Donatela, nastalu prema radioemisiji Bijela vrana), nagrade Mato Lovrak za najbolji roman za mladež 1993. (za roman Mama, tata i ja), nagrada na Tjednu radija u Ohridu 1977. i 1983, nagrade Radio Zagreba 1983. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 1991. godine.

(ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni