Preminuo novinar Krešimir Fijačko, nekadašnji glavni urednik Vjesnika

Preminuo novinar Krešimir Fijačko, nekadašnji glavni urednik Vjesnika

Doajen hrvatskog novinarstva novinar i urednik Krešimir Fijačko preminuo je u 80. godini, objavilo je u ponedjeljak Hrvatsko novinarsko društvo.

Novinarstvom se bavio od rane mladosti, a od početka sedamdesetih je u stalnom radnom odnosu u Vjesniku, u kojem je proveo gotovo cijelu novinarsku karijeru te je u dva navrata bio i glavni urednik tih nekada najprestižnijih hrvatskih novina.

Krešimir Fijačko se rodio 21. ožujka 1943. u Zagrebu, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beču smjer novinarstvo i povijest umjetnosti i u Zagrebu filozofiju i sociologiju.

Nakon što je nekoliko godina radio honorarno od 1970. radio je stalno u Vjesniku, gdje je bio komentator, urednik Nedjeljnog vjesnika (1988–90), zamjenik glavnog urednika (1990–92) i glavni urednik (1993–94. i 2001–04).

Kao vrstan vanjskopolitički novinar, bio je stalni dopisnik Vjesnika iz Bonna (1979–83) i New Yorka (1995–2000).

Obuljen Koržinek: Ostavio je duboki trag na hrvatskoj medijskoj sceni

 Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u ponedjeljak izraze sućuti u povodu odlaska doajena hrvatskog novinarstva Krešimira Fijačka, poručivši da je ostavio duboki trag na nacionalnoj medijskoj sceni.

»Od unutarnjih do vanjskopolitičkih tema, analiza i komentara, Krešimir Fijačko se već svojim prvim tekstovima nametnuo kao jedan od najsnažnijih pera hrvatske novinarske scene«, istaknula je Obuljen Koržinek u sućuti koju je uputila u ime Vlade RH i Ministarstva kulture, ali i u svoje osobno ime.

Svojim uredničkim umijećem, svojim bogatim iskustvom, Krešimir Fijačko odgojio je plejadu Vjesnikovih novinara i urednika koji danas oblikuju hrvatsku medijsku scenu, navela je ministrica kulture i medija u izrazima sućuti.

(ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni