Na današnji dan: Preminuo novinar Denis Kuljiš

Na današnji dan: Preminuo novinar Denis Kuljiš

(Izvor naslovne fotografije: Facebook / Denis Kuljiš)

Nakon kratke i teške bolesti u nedjelju, 18. kolovoza u Zagrebu je u 68. godini života umro Denis Kuljiš, hrvatski novinar, urednik i publicist. Denis Kuljiš rođen je u Splitu 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opću lingvistiku i sociologiju. Bio je dugogodišnji član Hrvatskog novinarskog društva.

U novinarstvu se pojavio već ranih sedamdesetih godina i od tada redovito piše te uređuje brojna izdanja hrvatskih novina. Njegovo prvo radno mjesto bilo je u Omladinskom tjedniku, zatim u rasadniku budućih novinarskih kadrova, Poletu, gdje je počeo raditi 1979., godine, da bi već iduće prešao u Vjesnik. Tijekom, za novinarstvo, plodonosnih osamdesetih u idućih desetak godina radio je kao urednik i novinar perjanica tadašnjeg novinarstva: Starta, Danasa i Studija.

Godine 1989. zajedno s partnerima Kuljiš osniva tvrtku Media Press, koja je sudjelovala u pokretanju privatnog nezavisnog političkog tjednika Globus, gdje je proveo pet godina kao glavni urednik. Tvrtka je za to vrijeme prerasla u Europapress Holding, najveću novinsko-izdavačku kuću u zemlji, u kojoj je pokrenuo još i tjednike Gloria i OK! Napustivši EPH, s ostalim dioničarima tvrtke Media Press pokrenuo je politički tjednik Nacional, koji vodi dvije godine. Kad su ga iz njega izbacili pošto je izvršeno neprijateljsko preuzimanje tvrtke, s vlastitim kapitalom pokrenuo je dvotjednik Ultra, koji je propao.

Potom je pokrenuo magazin Penthouse za Slobodnu Dalmaciju te se nakon toga zaposlio kao savjetnik Uprave EPH, gdje je povremeno obavljao i različite uredničke funkcije (zamjenik glavnog urednika Globusa, urednik Playboya, supervizor pokretanja izdanja Playboy SCG). Sudjelovao je kao urednik u ponovnom pokretanju kulturnog magazina Gordogan. Krajem 2012. bio je među pokretačima uskoro ugašenog dnevnika, 21. stoljeće.

Cijelo to vrijeme nije se bavio samo pokretanjem i stvaranjem novih medijskih proizvoda nego je bio vrlo produktivna i kao autor. Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a njegova kolumna “1000 šema Denisa Kuljiša” izlazila je godinama na zadnjoj stranici Globusa.

Objavio je knjigu novinskih tekstova i feljtona Majmuni, gangsteri i heroji (2001.), koja je 2005. dobila nastavak pod naslovom Majmuni, gangsteri, heroji, geniji, lupeži & papci. Objavio je još Dva pamfleta protiv Tuđmana (2004.), Ad hominem (2006.), politički roman Hrvatski Bog Merkur (2010.) i zbirku eseja Wahrheit Macht Frei (2011.), podnaslovljenu “pet-šest priča o ustaša i partizanima, od Luburića do Karamarka”.

Zajedno s povjesničarom Williamom Klingerom potpisuje knjigu Tito: Neispričane priče (2013.), a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga Titov tajni imperij. (HND, Hina, ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni