Preminuo Nelson Mandela

Preminuo Nelson Mandela

Mandela, prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike, umro je u 95. godini nakon što je već duže vrijeme bolovao od upale pluća. Hospitaliziran je u lipnju, a od početka rujna prebačen je u svoj dom u Johannesburgu

„Naš je narod izgubio oca. Premda smo znali da će ovaj dan doći, ništa ne može umanjiti naš osjećaj dubokoga i trajnog gubitka“,rekao je južnoafrički predsjednik Jacob Zuma

Nelson Mandela, ikona borbe protiv aparthejda i najslavniji politički zatvorenik na svijetu koji je u zatvoru proveo gotovo tri desetljeća, umro je u svojem domu u Johannesburgu, objavio je danas HRT.“ Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela umro je mirno u svojem domu u Johannesburgu“, rekao je predsjednik Jacob Zuma u televizijskom obraćanju.

„Naš je narod izgubio oca. Premda smo znali da će ovaj dan doći, ništa ne može umanjiti naš osjećaj dubokoga i trajnog gubitka. Njegova neumorna borba za slobodu donijela mu je poštovanje cijeloga svijeta. Njegova poniznost, strast i čovječnost donijeli su mu njihovu ljubav“, dodao je Zuma te najavio da će Mandela biti pokopan uza sve državničke počasti, a zastave će biti spuštene na pola koplja.

Vođa borbe crnačkog stanovništva protiv rasističkog bjelačkog režima, Mandela je zbog svojih aktivnosti proveo 27 godina iza rešetaka od 1964. do 1990. i prerastao u simbol borbe protiv ugnjetavanja crnačkog naroda. Mandela, prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike, umro je u 95. godini nakon što je već duže vrijeme bolovao od upale pluća. Hospitaliziran je u lipnju, a od početka rujna prebačen je u svoj dom u Johannesburgu.

Odmah nakon objave vijesti o Mandelinoj smrti ispred njegove kuće u Johannesburgu okupile su se stotine ljudi na spontanom bdijenju, a mnogi i dalje masovno pristižu, izvijestio je AFP. U atmosferi sličnijoj proslavi, okupljeni, mladi i stari, mahali su zastavama, pjevali državnu himnu i pjesme protiv aparthejda, vičući Živio Mandela i noseći svijeće. (hrt/zgm)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni