Preminuo Milan Bandić!

Preminuo Milan Bandić!

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić iznenada je preminuo u nedjelju, 28. veljače 2021. u 66. godini života od posljedica srčanog udara, izvijestila je Služba za informiranje Grada Zagreba.

Obavijest je proslijeđena nešto prije 2 sata iza ponoći.

O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama, javnost će biti obaviještena naknadno.

“Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka obavljao 21 godinu”, navodi se u obavijesti.

Bandić se dugo borio sa zdravstvenim problemima; 2003. je imao teški moždani udar, 2017. mu je ugrađen stent na srcu, a 2018. je preživio emboliju pluća…

Milan Bandić rođen je 22. studenoga 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, koji je upisao 1974. godine, gdje je studirao Općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu. Godine 2000. upisao poslijediplomski studij na istom fakultetu.

Nakon što je diplomirao, Bandić je odslužio i vojni rok. Početkom osamdesetih godina učlanio se u Savez komunista Hrvatske. U toj stranci dočekao je i devedesete godine. Iako su se političke struje tada promijenile, Bandić nije mijenjao stranku, već je ostao u njoj sve dok se nije preimenovala u SDP.

Od 1980. do 1983. radio je u tvornici Ledo, a od 1983. do 1990. bio je zaposlen u Općini Pešćenica.

Bio je oženjen i imao jednu kćer.

Politička karijera

Od 1995. do 2000. bio je vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba, a 31.svibnja te godine na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba. Na tu dužnost stupio je 2. lipnja 2000. godine te je ponovno izabran izabran 20. lipnja 2001. godine.

U travnju 2002. izabran je za zamjenika gradonačelnice Grada Zagreba.

Po treći puta je postao zagrebački gradonačelnik u lipnju 2005. godine, a 31. svibnja 2009. na neposrednim izborima izabran je po četvrti put za gradonačelnika.

U lipnju 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao neovisni kandidat (kandidat grupe birača), po peti puta izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

U lipnju 2017. je na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, po šesti puta izabran za gradonačelnika Zagreba, a njegova stranka je osvojila najveći broj mandata u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni