Preminuo Marko Veselica, “hrvatski Mandela”

Preminuo Marko Veselica, “hrvatski Mandela”

ZAGREB, 17. veljače 2017. – Marko Veselica, istaknuti ekonomist i političar kojega su zbog angažmana i zatvaranja u vrijeme Hrvatskog proljeća proglasili ‘hrvatskim Mandelom’, preminuo je u petak ujutro u bolnici Fran Mihaljević nakon duge i teške bolesti, doznaje se od obitelji, prenose hrvatski mediji.

Marko Veselica rodio se 9. siječnja 1936. godine u Glavicama kod Sinja, a studirao i doktorirao ekonomiju u Zagrebu. Otac mu je bio u partizanima te je kao dijete palog borca imao je pravo na invalidski dodatak što mu je pomoglo financiranje smještaja i prehrane u studentskoj menzi.

U vrijeme Hrvatskog proljeća bio je zastupnik Grada Zagreba u Društveno-političkom vijeću Savezne skupštine. Bio je u vrhu Matice hrvatske kad je 1972. godine protiv njega i još deset članova podnesena kaznena prijava »zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo »kontrarevolucionarnog napada na državno i društveno uređenje i kazneno djelo udruživanja protiv naroda i države«, a nakon toga uslijedilo je suđenje i zatvor.

U svojim se istupima prije zatvaranja zalagao za tržišnu ekonomiju te za veću samostalnost i državnost Hrvatske. Po izlasku iz zatvora bilo mu je zabranjeno javno istupanje te je ponovno 1981. uhićen i osuđen na zatvor zbog potpisivanje peticije kojom se tražilo puštanje političkih zatvorenika te intervjua njemačkom Der Spiegelu pod naslovom Hrvatsko pitanje – smrtna bolest Jugoslavije.

Sveukupno je u jugoslavenskim zatvorima proveo više 12 godina, a nakon izlaska nije htio pobjeći iz SFRJ u emigraciju jer bi ga, kako je rekao prijateljima, ubili jugoslavenski agenti.

Krajem 1980-ih sudjelovao je u osnivanju HDZ-a, a kasnije je osnovao i Hrvatsku demokratsku stranku, zajedno s bratom Vladom i Ivanom Gabelicom, a potom osniva i Hrvatsku kršćansko-demokratsku uniju.

Bio je zastupnik u Hrvatskog saboru od 1995. do 2000. godine. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni