Preminuo legendarni američki astronaut John Glenn

Preminuo legendarni američki astronaut John Glenn

(Naslovna fotografija: Astronaut John H. Glenn za vrijeme obuke u laboratoriju u Cape Canaveralu na Floridi u veljači 1962.,NASA)

Preminuo je legendarni američki astronaut John Glenn u 95. godini života. Glenn je bio prvi Amerikanac koji je obišao Zemlju leteći u njezinoj orbiti, a kasnije i najstariji astronaut na svijetu. Uz karijeru astronauta, imao je i dugu karijeru američkog senatora. Naime, bio je senator savezne države Ohio od 1975. do 1999. godine.

Bio je posljednji preživjeli član sedmorice astronauta Mercuryja. John Kasich, guverner savezne države Ohio, nazvao je Glenna najvećim herojem Ohaja.

John Glenn je napravio tri kruga oko svijeta u svemirskoj kapsuli Friendship 7. Svoj drugi let u svemir ostvario je prilično kasno, 1998. godine sa Space Shuttleom Discovery postavši u 77. godini života najstariji čovjek u svemiru.

Početkom 1960-ih, u doba predsjednika Kennedyja, Glenn je kao bivši pilot borbenih zrakoplova dobio važno mjesto u istraživanju svemira.

Kao treći od sedam astronauta u NASA-inom programu Mercury, Glenn je bio poprilično medijski eksponiran i prepoznat po svojoj staloženosti i spremnosti na promicanje programa.

U američki Senat je ušao 1974. godine. Tome je svakako pridonijela njegova astronautska karijera ali i uspjesi koje je ostvario u Drugom svjetskom ratu i Korejskom ratu kao pilot borbenih zrakoplova. U svojoj političkoj karijeri je djelovao kao demokrat.

Pogođen smrću velikog astronauta Glenna, jedan od NASA-in administratora Charles Bolden ga je nazvao uzorom, sjajnim mentorom i dragim prijateljem.

“Johnova izuzetna hrabrost, visoke intelektualne spoobnosti, domoljublje i humanost su karakteristike koje su krasile njegov život. Njegove su misije pomogle da mnogo toga bude ostvareno kroz naš svemirski program. Ne zaboravimo posjet asteroidu i nastojanja da što bolje istražimo planet Mars”, rekao je Bolden.

Bivši astronaut koji je sudjelovao u poznatom Svemirskom programu Apollo, Buzz Aldrin, napisao je na svom profilu na Twitteru:

“Jako sam žalostan što nas je napustio ovaj izuzetno mudar i pametan čovjek. Tugujem za njim zajedno sa svima onima koji su ožalošćeni, sa cijelom našom nacijom koja mu odaje počast za sve što je učinio.”

John Glenn je za života ušao u povijest 1961. kada mu je kolega astronaut Scott Carpenter poželio “Sretno, John Glenn”, svega nekoliko trenutaka prije nego je njegova raketa ispaljena u svemir na let koji je srušio rekord trajući nešto manje od pet sati.

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni