Preminuo Lazo Goluža, tvorac Kviskoteke

Preminuo Lazo Goluža, tvorac Kviskoteke

(“Kviskoteka”, 1988. g., igra detekcije / Youtube, snimka zaslona)

Cijenjeni novinar i urednik Hrvatske televizije te tvorac legendarne Kviskoteke Lazar Goluža preminuo je 30. 11. 2020. u 85. godini.

Tužnu vijest je na svom Facebook profilu u ponedjeljak, 30. 11. 2020. netom prije ponoći objavio njegov sin Dominik Goluža te ju je potvrdio je za 24sata.

Lazo Goluža rođen je u mjestu Trijebanj u općini Stolac u BiH. Srednju učiteljsku školu završio je u Zagrebu, a potom je diplomirao je komparativnu književnost i talijanski jezik na Filozofskom fakultetu. Nakon studija s Pajom Kanižajem pokrenuo je časopis Paradoks.

Od 1967. zaposlen je u Televiziji Zagreb. Autor je, urednik i suradnik brojnih televizijskih emisija i serija, poput Smjerom putokaza, Skrivene kamere, Jadranskih susreta, ali je svoj najveći doprinos dao u oblasti kvizova: Tri, dva, jedan… ali vrijedan, Pješčani sat, Brojke i slova i Kviskoteka.

Njegov najpoznatiji projekt bio je kviz Kviskoteka koji se počeo emitirati 1979. godine, a voditelj je bio Oliver Mlakar. Iz Kviskoteke su nastale i dvije knjige koje je Goluža objavio sa svojim suradnicima, a Goluža je osim po radu na kvizovima poznat i kao prevoditelj. Dobitnik je nagrada HRT-a, godišnje 1993. i za životno djelo Ivan Šibl 1995.

Nakon umirovljenja 2001. nastavio je surađivati do kraja 2002. na postavljanju licencnoga kviza Tko želi biti milijunaš? te s autorskim prinosima. Također stvara nove TV formate kvizova, a od 2015. i formate inteligentnih igara za aplikacije novih medija. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni