Preminuo književnik i polemičar Igor Mandić

Preminuo književnik i polemičar Igor Mandić

(Foto: Wikimedia Commons)

Istaknuti književni kritičar, pisac, novinar i esejist Igor Mandić umro je u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu u nedjelju, 13. ožujka 2022. u 83. godini života, javlja HRT.

Vijest je na svojem Facebook profilu objavio književni kritičar i esejist Velimir Visković navodeći da je Mandić godinama imao srčane probleme te je poslije naporne noći slabo je spavao, nakon čega mu je u nedjelju pozlilo te je završio u bolnici Sveti Duh.

Od 1966. bio je zaposlen u Vjesniku, gdje je djelovao kao kritičar u dnevnim novinama i kao kolumnist Vjesnika u srijedu te interni recenzent, urednik i autor tekstova u pojedinim Vjesnikovim izdanjima. God. 1993–95. pisao je kulturološke komentare za Slobodnu Dalmaciju, a 1997. prešao u slobodne umjetnike. Bio je glavni urednik novina Vjesnik (2000).

Bio je i dugogodišnji suradnik mnogih televizijskih i radijskih postaja. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo 2005.

Igor Mandić je obilježio hrvatsko novinarstvo u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Osebujan stil izgradio je u svim oblicima svojega pisanoga pojavljivanja: u feljtonima, kolumnama, kritikama, polemikama i sociološko-kulturološkim esejima.

Rođen je u Šibeniku 20. studenoga 1939. godine. Maturirao je na Klasičnoj gimnaziji u Splitu 1958., a diplomirao je 1963. godine na Katedri za komparativnu književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Od 1970. do danas objavio je više od 30 knjiga, što književnih i glazbenih kritika, što knjiga feljtona, eseja, polemika i raznih tekstova, te tri knjige autobiografskih promišljanja i dnevničkih zapisa.

Od 1993. do 1995. pisao je kulturološke komentare za Slobodnu Dalmaciju, a 1997. prešao u slobodne umjetnike, te je objavljivao u raznim listovima. Posljednjih je godina u Jutarnjem listu objavljivao redovitu kritičarsku kolumnu. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni