Preminuo Kirk Douglas, velika zvijezda Hollywooda

Preminuo Kirk Douglas, velika zvijezda Hollywooda

Velikan filmske umjetnosti Kirk Douglas umro je u srijedu 5. veljače 2020. u 103. godini, objavio je njegov sin Michael Douglas.

„S golemom tugom objavljujemo da nas je Kirk Douglas napustio danas u 103. godini. Za svijet, on je bio legenda, glumac zlatnog doba filma (…) ali za mene i za moju braću Joela i Petera bio je jednostavno tata”, napisao je Michael Douglas na svojoj stranici Facebooka.

„Kirk je imao lijep život i iza sebe ostavlja filmove za generacije koje dolaze i sjećanje na priznatog filantropa koji je radio za javno dobro i za mir u svijetu”, napisao je Michael Douglas.

Legendarni američki glumac, scenarist, i producent sin je židova izbjeglog iz Rusije. Rođen je 9. prosinca 1916. kao Isur Danielovič Demski, u Amsterdamu, gradiću i državi New York. „Čitav moj život bio je život gnjevna čovjeka”, govorio je. „Gnjev je bio pokretač mog života, golemi gnjev protiv nepravde”. Proveo je bijedno djetinjstvo trpeći zbog antisemitizma i ravnodušnosti nepismenog oca alkoholičara.

Douglas je studirao na newyorškom sveučilištu St. Lawrence, a od 1939. pohađao je American Academy of Dramatic Arts. Na Broadwayu počinje nastupati 1941. godine, a 1946. na filmu, kojemu se i posvetio. Iako je potjecao iz siromašne obitelji, završio je fakultet, a bio je aktivan u hrvačkom timu. Da bi lakše završio studij, razmišljao je koji posao raditi, a gluma mu se učinila najboljim pozivom. Stipendija bi mu puno pomogla, pa se prijavio u dramsku školu, gdje je izučio zanat, a tečaj glume pohađale su i Diana Dill, kasnije njegova supruga te Betty Joan Perske (kasnije poznata kao Lauren Bacall). Upravo mu je Bacall pomogla da počne karijeru na filmu jer je preživljavao kao zamjena drugih glumaca ili je nastupao u dramama koje su se izvodile van Broadwaya. Redatelj koji je tražio nove talente, zaposlio ga je kada ga je ona preporučila. Imao je markantan fizički izgled, ali morao je imati prepoznatljivo ime, pa je postao Kirk Douglas.

Vrlo popularan sve do početka 1970-ih, nastupao je u filmovima raznih žanrova (kriminalistički, noir, vestern, melodrama), a osobito se isticao u ulogama energičnih, ambicioznih osoba, katkad sklonih ispadima i pogrešnim odlukama. Nominiran je za Oscara za uloge u Gradu iluzija (The Bad and Beautiful, 1952.) i Žudnji za životom (Lust for Life, 1956., kao V. Van Gogh) – oba u režiji V. Minnellija te za ulogu u Šampionu. Djelovao je i kao producent. Njegov sin M. Douglas također je poznati filmski glumac.

Kirk Douglas je glumio u mnogobrojnim filmovima, među kojima su i klasici Detektivska priča (1951.) W. Wylera, Dvadeset tisuća milja pod morem (1954.), Staze slave (1957.), Obračun kod OK Corrala (1957.), i posebice Spartak (1960.) S. Kubricka.

U naslovnoj ulozi filma Spartak

Veliki zavodnik osvajao je mnoge žene, ali je od 1954. živio sa samo jednom, Anne Buydens koju je upoznao u Francuskoj i koja mu je postala druga supruga.

Holivudska legenda pretrpjela je moždani udar 1996., a zatim i srčani udar 2001. Svoj moždani udar opisao je u knjizi Udar sreće, opisavši ga kao „najgori pakao koji čovjek može proživiti”. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni