Preminuo Kićo Slabinac

Preminuo Kićo Slabinac

Poznat je po pjesmama Zbog jedne divne crne žene, Plavuša, Pokloni mi jedan dan, Tri slatke riječi, Pjevat će Slavonija, Inati se Slavonijo…

Hrvatski glazbenik Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je ujutro 13. studenoga 2020. u 77. godini u KBC-u Zagreb, gdje je bio posljednja tri mjeseca, objavio je Jutarnji list. Kićo je u bolnici završio zbog koronarne bolesti koja mu je bila zahvatila krvne žile.

U njegovim su interpretacijama zaživjele i do danas ostale omiljene brojne pjesme, u rasponu od rocka preko zabavnih do narodnih i tamburaških.

Glazbenu karijeru započeo je u rock bendovima, a najpoznatiji od njih je bio sastav »Dinamiti«. Rođeni Osječanin, nakon povratka s odsluženja vojnoga roka svoju glazbenu karijeru nastavlja kao solo izvođač te se seli u Zagreb gdje izvodi pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya. Prvi put nastupio je na Splitskom festivalu 1969., a slijedili su Opatijski festival na kojem je pobijedio s pjesmom Više nećeš biti moja. Nakon što je sredinom 1970-ih godina boravio u Sjedinjenim Državama, po povratku u zemlju okreće se izvornoj glazbi s kojom je postigao veliki uspjeh u svojoj karijeri.te predstavljanje Jugoslavije na Eurovizijskom natjecanju u Dublinu 1971. Niz tadašnjih uspjeha okrunio je hitom, vlastitom skladbom, Zbog jedne divne crne žene te dosegao status jednog od najpopularnijih pjevača tadašnje države.

Nakon boravka u SAD-u 1970-ih, usmjerio se više na narodnu glazbu, gdje je također ostvario važne uspjehe, ovjekovječivši neke od najljepših slavonskih i tamburaških skladbi, piše Hrvatska glazbena unija.

Tijekom svoje dugogodišnje karijere surađivao je s brojnim autorima, pa njegove pjesme potpisuju Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Mario Mihaljević, Arsen Dedić, Maja Perfiljeva, Drago Britvić, Željko Sabol, Kemal Monteno, Hrvoje Hegedušić i drugi.

Poznat je po pjesmama Zbog jedne divne crne žene, Plavuša, Pokloni mi jedan dan, Tri slatke riječi, Pjevat će Slavonija, Inati se Slavonijo.

Krunoslav Kićo Slabinac rođen je 28. ožujka 1944. godine u Osijeku. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni