Preminuo Juraj Božičević, osnivač Akademije tehničkih znanosti Hrvatske

Preminuo Juraj Božičević, osnivač Akademije tehničkih znanosti Hrvatske

U svom dugogodišnjem djelovanju nesebično se zalagao za hrvatski napredak i prosperitet

Na sam Uskrs, 27. ožujka u Zagrebu je u 81. godini života nakon duge i teške bolesti preminuo prof. dr. Juraj Božičević, osnivač i počasni član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, osnivač Hrvatskog društva za sustave (CROSS – Croatian Systems Society) i direktor ugledne izavačke kuće Edicije Božićević.

Juraj Božičević bio je redovni profesor na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i državni tajnik za visoko obrazovanje i tehnologiju pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Dobitnik je nagrade Međunarodne konfederacije za mjerenje (IMEKO) 1983. i Državne nagrade za životno djelo za 2001. za cjelokupni znanstveno istraživački rad u području tehničkih znanosti, posebice na utemeljenju hrvatske škole automatskog vođenja procesa, promicanju znanosti o sustavima i kibernetici, te za prenošenje i primjenu novih znanja i tehnologija u Hrvatskoj.

U svom dugogodišnjem djelovanju nesebično se zalagao za hrvatski napredak i prosperitet promičući sustavsko mišljenje koje predviđa mudro i prilagodljivo vođenje procesa unutar određenog sustava kako bi se postigli optimalni učinci, kao i interdisciplinarnu suradnju različitih grana s ciljem ostvarivanja gospodarskog prosperiteta.

Kao istinski domoljub Juraj Božičević je ukazivao na potrebu racionalnog iskorištavanja prirodnih, prometnih, gospodarskih i ljudskih potencijala naše zemlje argumentirano ukazujući na brojne nedostatke postojećih sustava nudeći pritom rješenja, pri čemu često nije nailazio na razumijevanje, kako u bivšem sustavu, tako i u demokratskoj Hrvatskoj. Bio je to čovjek ispred svog vremena.

Među njegove mnogobrojne aktivnosti spomenut ćemo i da je jedno vrijeme, dok mu je to zdravstveno stanje dopuštalo, pisao članke za naš portal te ga ističemo kao jednog od naših najuglednijih suradnika, a upravo je posljednji intervju s njim objavljen na portalu ZG-magazin (Juraj Božičević: Odlazak obrazovanih Hrvata je prvorazredno nacionalno pitanje).

Odlazak uvaženog Profesora Božičevića doživjeli smo kao veliki gubitak, a ovim putem želimo izraziti duboku sućut njegovoj obitelji i prijateljima. (Portal ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni