Preminuo Jasmin Stavros, “kralj” hrvatske zabavne glazbe

Preminuo Jasmin Stavros, “kralj” hrvatske zabavne glazbe

(Snimka zaslona: YouTube / Laudato TV)

Glazbenik Jasmin Stavros umro je 3. svibnja 2023. godine nakon borbe s teškom bolesti u 68. godini života u zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

Stavrosu je u ožujku ove godine dijagnosticiran karcinom kostiju. Početkom travnja prebačen je iz Vinogradske bolnice u KBC Rebro u Zagrebu, a zatim i u bolnicu na Jordanovcu gdje je i umro, javlja HRT.

Jasmin Stavros rođen je 1.11.1954. godine u Splitu kao Milo Vasić. Potječe iz glazbene obitelji. Završio je osnovnu glazbenu školu (klavir) i srednju glazbenu školu (kontrabas). Od 12. godine svira bubnjeve, a s 15 godina profesionalno svira u brojnim splitskim sastavima: Delfini, Mladi batali (današnji Magazin), grupi More.

Osamdesetih godina je otišao u Ameriku, gdje se zadržao dvije godine i završio privatnu jazz akademiju Stanley Spector u New Yorku. Kao jedan od najboljih studenata iz Europe dobio je 1982. godine zelenu kartu za boravak u Americi.

Prije odlaska u Ameriku svirao je četiri godine udaraljke u HNK, a dirigirali su mu Vjekoslav Šutej, Nikša Bareza, Bardeli, Papandopulo. Paralelno je snimao ploče i svirao u bendu Olivera Dragojevića i Meri Cetinić. Surađivao je i s diskografskom kućom Ariol u Njemačkoj od koje je dobio ponudu da radi za njih kao studijski bubnjar.

Stavros je poznat, između ostalih, i po pjesmama uspješnicama “Umoran sam”, “Dao bih sto Amerika”, “Kad se prijatelji rastaju”. Najveći financijski uspjeh mu je donjela pjesma Julie, koju je snimio s Danijelom.

Na ideju da postane pjevač došao je igrom slučajnosti 1986. Godine kada je s Doris Dragović snimio duet ”U tebe se neću zaljubiti” na ploči ”Željo moja”. Prvu ploču izdao je 1987. Godine u suradnji s Rajkom Dujmićem i sa Stevom Cvikićem.

Spomenimo da su mu kritičari zamjerili pjevanje zabavne glazbe jer je bio vrhunski bubnjar.

(Više o Jasminu Stavrosu na: https://www.menart.hr/hr/jasmin-stavros)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni