Preminuo izumitelj audio kaseta Lou Ottens

Preminuo izumitelj audio kaseta Lou Ottens

(Foto: Boris Jagačić)

Nizozemski inženjer Lou Ottens, zaslužan za izum audiokasete preminuo u 94. godini života, prenosi BBC.

Inženjer je umro u svom domu u Duizelu tijekom prošlog vikenda, objavila je njegova obitelj.

Ottensov izum je trajno obilježio i dao podstrek razvoju glazbene i računalne industrije. Procjenjuje se kako je diljem svijeta od 1960-ih prodano više od 100 milijardi audiokaseta. Primjena kasete je omogućila i kasniju pojavu malenih kazetofona, popularnih walkmana koji su osigurali uživanje u glazbi gdje god da smo krenuli.

Ottens je 1960. postao voditelj Philipsova odjela za razvoj proizvoda i njegov tim je tamo osmislio audio kasete. Proizvod je 1963. predstavljen na Berlinskom sajmu radijske elektronike i uskoro je osigurao svjetsku slavu.

S tvrtkama Philips i Sony patentirao je model nakon što su brojne japanske tvrtke počele proizvoditi audio kasete u raznim veličinama.

Na 50. godišnjicu predstavljanja kaseta kazao je za magazin Time da je taj proizvod od prvog dana bio senzacija.

Kasetofoni su se proteklih godina neočekivano počeli vraćati u modu i brojni glazbenici među kojima i Lady Gaga i The Killers objavili su svoju glazbu na kasetama.

U Britaniji je prodaja kazeta u prvoj polovici 2020. povećana za 103 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a u SAD-u prodaja audiokaseta porasla je 23 % u 2018. u odnosu na prethodnu godinu. (ZG-m)

Komentiraj

*