Preminuo istaknuti Jaskanac Zvonimir Bajda

Preminuo istaknuti Jaskanac Zvonimir Bajda

In memoriam: Zvonimir Bajda (23. listopada 1928. – 4. lipnja 2022.)

(Foto: Zvonimir Bajda dobitnik Plakete Grada Jastrebarskog 2013. / MH)

Vijest o odlasku Zvonimira Bajde bolno je odjeknula u Jaski jaskanskom kraju. Bio je značajna osoba u kulturnom i društvenom životu toga kraja.

Bio je dužnosnik i aktivni član brojnih kulturno-umjetničkih, sportskih, sindikalnih i umirovljeničkih udruga, ali i kao omiljeni sugrađanin, suradnik, susjed, prijatelj i znanac.

Svojim je dugogodišnjim neumornim i nesebičnim radom znatno pridonio razvoju kulture, sporta i društvenog života u jaskanskom kraju. Za to je na prijedlog jaskanskog Ogranka Matice hrvatske nagrađen je 2013. Plaketom Grada Jastrebarskog.

Jaskanac srcem i dušom, po ocu podrijetlom iz Domagovića, po majci iz Malunja, rodio se 23. listopada 1928. u Jastrebarskom, u kojem je završio osnovnu školu. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Zagrebu radio je u Republičkom zavodu za statistiku. Potom, sve do umirovljenja (godine 1990.), u Šumskom gospodarstvu Karlovac – Šumarija Jastrebarsko. Od 1951. bio je u braku s Danicom rođenom Kejas, s kojom je 2011. proslavio 60. obljetnicu braka.

Pjevao je u svim postavama Gradskog pjevačkog društva “Javor”, četrdesetih, pedesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća bavio se i glumom. Bio je sedamdesetih i osamdesetih godina tajnik Kulturno-umjetničkog društva Jastrebarsko.

Značajan trag ostavio je i u jaskanskom sportu, kao golman i dužnosnik Nogometnog kluba Jaska, kao tajnik i dugogodišnji dužnosnik Rukometnog kluba Jaska, kao planinar te kao vjerni pristaša svih jaskanskih sportskih društava. Cijeli svoj život sa svojom obitelji vodio je svesrdnu brigu o nedalekom samostanu i crkvi Majke Božje. (MH)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni