Preminuo glumac Božidar Alić

Preminuo glumac Božidar Alić

Hrvatski glumac Božidar Alić umro je noćas, doznaje se iz kruga bliskih obiteljskih prijatelja.

Informaciju o tome objavio je i Pero Kovačević u objavi na svom facebook profilu. Alić je imao 65 godina, a preminuo je nakon teške bolesti.

Božidar Alić rodio se 24. prosinca 1954. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1979., a nakon toga usavršavao se u Piccolo Teatro u Milanu.

Tijekom karijere ostvario je niz uloga, od onih u kazališnim predstavama, filmovima, sve do televizijskih serija.

Prvu veliku filmsku ulogu odigrao je 1977. u filmu Dušana Vukotića Akcija Stadion, a glumio je, uz ostalo, i u filmovima Treći ključ Zorana Tadića, U logoru Branka Ivande, Kamenita vrata Ante Babaje, Agonija i Četverored Jakova Sedlara, Duga mračna noć Antuna Vrdoljaka.

Božidar Alić ostat će zapamćen i po televizijskim ulogama, poput onih u Nepokorenom gradu Zorana Tadića, Putovanje u Vučjak Eduarda Galića te serijama Ponos Ratkajevih, Zabranjena ljubav, Najbolje godine i Obični ljudi.

Poznavatelji teatra pamte i niz briljantnih uloga od Paklene naranče i Hrvatskog Fausta do Koriolana i Ludih dana. Imao je izvrsno pamćenje te je pamtio tekstove na talijanskom, engleskom, pa i njemačkom jeziku koji nije znao. Put ga je odveo i u inozemstvo te je nastupao u Mülheimu i Milanu.

Božidar Alić je sudjelovao i u sinkronizaciji crtanog filma Potraga za Nemom. Okušao se u pjevanju i pisanju, a snimio je mnogobrojne radijske drame.

Do 2015. bio je član Hrvatskoga društva dramskih umjetnika (HDDU) iz kojega je istupio jer se HDDU ogradio od njegove kontroverzne izjave u noći predsjedničkih izbora, kada je u programu HTV-a ustvrdio da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila protiv „udbaške, srbofilske i četničke struje”.

Bio je oženjen i otac jednoga sina. (ZG-m)