Preminuo glumac Bata Živojinović, legenda jugoslavenskog filma

Preminuo glumac Bata Živojinović, legenda jugoslavenskog filma

Velike uspjehe Živojinović je ostvario 1960-ih i 1970-ih godina interpretacijom likova u partizanskim filmovima. Između ostaloga, odigrao je glavne uloge u Bulajićevim ratnim spektaklima

Velikan jugoslavenskog i srpskog filma Velimir Bata Živojinović (82) preminuo je sinoć (nedjelja, 22. svibnja) u 22:45 sati u bolnici “Sveti Sava” u Beogradu, javljaju novinske agencije. Zdravlje Bate Živojinovića naglo se pogoršalo krajem prošlog mjeseca te je upućen u bolnicu “Sveti Sava”, gdje se prije četiri godine liječio od teškog moždanog udara, a 2006. godine imao je probleme sa srcem. Nakon srčanog i moždanog udara uslijedila je gangrena zbog čega mu je sredinom mjeseca amputiran dio lijeve noge.

Velimir_Bata_Zivojinovic_1
Velimir Bata Živojinović (2008.) / Foto: Wikipedija

Bata Živojinović rođen je u Koraćici pod Kosmajem 5. lipnja 1933. godine. U karijeri je odigrao više od 300 filmskih, kazališnih i TV uloga, od kojih su mnoge antologijske, što po broju uloga čini njegov opus još nedostignutim na prostoru bivše Jugoslavije. Njegove je filmove, procjenjuje se, gledalo više od 10 milijardi gledatelja! Pri snimanju filmova nikada nije koristio dvojnike, a čak je i najopasnije scene snimao sam, bez kaskadera zbog čega je, prema vlastitom kazivanju, često riskirao život.

Talent za glumu otkrio je s 15 godina radeći kao scenski radnik ili statist u Akademskom pozorištu »Branko Krsmanović« u Beogradu. Završio je srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu, nakon čega se iz trećeg pokušaja upisao na Pozorišnu akademiju u Beogradu.

Debitirao je u Pesmi sa Kumbare (1955.) reditelja Radoša Novakovića, dok je prvu značajniju filmsku ulogu ostvario je 1959. godine u filmu Vlak bez voznog reda Veljka Bulajića. Upravo je Bulajić jedan od redatelja koji će uvelike obilježiti Živojinovićevu kasniju karijeru.

Velike uspjehe Živojinović je ostvario 1960-ih i 1970-ih godina interpretacijom likova u partizanskim filmovima. Između ostaloga, odigrao je glavne uloge u Bulajićevim ratnim spektaklima Kozara (1962.), za koju je nagrađen u Puli i Bitka na Neretvi (1969.), te u filmu Sutjeska (1973.) Stipe Delića. Te su mu uloge omogućile ulazak u četverolist najvećih filmskih zvijezda bivše SFRJ, zajedno s Ljubišom Samardžićem, Borisom Dvornikom i Milenom Dravić. Vrhunac popularnosti doživio je tokom 1970-ih, a jedan od najpoznatijih njegovih filmova iz ovog perioda je Valter brani Sarajevo, koji je postigao veliki uspeh u Kini. Uz istaknute uloge u mnogim partizanskim filmovima, hrvatska publika ga pamti i po ulozi lugara Marka Labudana u filmu Breza (1967.) Ante Babaje, ekranizaciji istoimene novele Slavka Kolara.

Zbog statusa »partizanskog glumca« Živojinović je postao omiljen i kod tadašnje vlasti pa je tako bio blizak osobni prijatelj predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita. Tokom osamdesetih, Živojinović je parodirao svoju sliku akcijskog junaka ulogama u nizu lakih komedija.

U posljednjih 20-a godina, praktički od početka višestranačja u Srbiji, nekoliko je puta je biran za zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije kao član Socijalističke partije Srbije.

Živojinović je bio je inicijator i osnivač Udruženja filmskih glumaca Srbije, takođe i direktor filmskog programa Slobodarskih svečanosti u Sopotu.

Isječak iz filma “Valter brani Sarajevo”

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni