Preminuo glazbenik Lou Reed

Preminuo glazbenik Lou Reed

Zasad nije službeno potvrđen uzrok smrti no jedan od osnivača cijenjene grupe The Velvet Undergrounda u svibnju je bio na transplantaciji jetre, prenosi Rolling Stone

Lou Reed, legendarni pjevač i jedan od najutjecajnijih rock glazbenika i tekstopisaca u posljednjih pola stoljeća preminuo je u 72. godini.

Zasad nije službeno potvrđen uzrok smrti no jedan od osnivača cijenjene grupe The Velvet Undergrounda u svibnju je bio na transplantaciji jetre, prenosi Rolling Stone. Glazbenik je nakon operacije na svojoj stranici napisao kako je jači nego ikada.

Reed je bio frontmen The Velvet Undergrounda, grupe koja je djelovala 60-ih godina. Iako bend tada nije imao komercijalni uspjeh, njihova popularnost i utjecaj znatno su porasli u idućim desetljećima, ostavivši trajan trag na glam, punk i alternativni rock. Grupa je 1996. primljena u Kuću slavnih rock’n’rolla.

Od 1972. Reed se okrenuo solo karijeri tijekom koje je objavio klasike poput Walk on the Wide Side, Perfect Day te Satellite of Love. U svojoj je glazbi otvoreno govorio o ovisnosti o drogama i alkoholu, a jedna od njegovih najpoznatijih pjesama zove se Heroin.

Od 1972. do 2007. izdao je 20 solo studijskih albuma. Njegov posljednji album Lulu objavljen je 2011. u suradnji s Metallicom. Tijekom karijere ostvario je brojne suradnje, među kojima i one s bendova Metric, Antony and the Johnsons, Gorillaz te Simple Minds.

Lou Reed je rođen u Brooklynu 1942., a većinu djetinjstva proveo je na Long Islandu. Deklarirao se kao biseksualac, a kao tinejdžer bio je podvrgnut terapiji elektrošokovima. Godine 2008. oženio se umjetnicom Laurie Anderson.


(hrt /zgm)