Preminuo Gene Cernan, posljednji čovjek koji je prošetao Mjesecom

Preminuo Gene Cernan, posljednji čovjek koji je prošetao Mjesecom

Kapetan Eugene Gene Cernan, posljednji čovjek koji je bio na Mjesecu, preminuo je u ponedjeljak, 16. siječnja u 83. godini, priopćila je američka svemirska agencija NASA. Gene Cernan preminuo je mirno u krugu obitelji, stoji u priopćenju za javnost.

Eugene Andrew Cernan rođen je 14. ožujka 1934. godine u Chicagu, u saveznoj američkoj državi Illinois. Bio je među trojicom ljudi koji su dva puta posjetili Mjesec, a ujedno i posljednji čovjek koji je prošetao po površini Mjeseca. Cernan je 1972. godine bio zapovjednik misije Apollo 17.

Tijekom tri dana na Mjesecu, Cernan i njegov kolega Harrison Schmitt, astronaut Apolla 17 prešli više od 30 km u lunarnom vozilu i prikupili 113 kg kamenja u 22 sata istraživanja kratera i brda.

“Znam da sam se promijenio u protekla tri dana i da više ne pripadam samo Zemlji”, napisao je Cernan u svojim memoarima objavljenim pod naslovom Posljednji čovjek na Mjesecu.

Prvi Cernanov odlazak u svemir bio je 1966., a drugi 1969. godine.

Umirovio se 1976. godine kad je posao u NASA-i zamijenio privatnim poslom. Radio je i kao komentator Space Shuttle misija za američke i birtanske TV postaje.

Čak i u dobi od 82 godine , Gene Cernan je bio strastveni zagovornik daljenjih istaživanja svemirskog prostora te je svesrdno poticao mlađe naraštaje da nastave s odlascima u svemir kako se nikad ne bi desilo da on bude posljednji koji je prošetao Mjesecom.

Izvor: NASA