Preminuo Branko Cikatić

Preminuo Branko Cikatić

Legendarni hrvatski borac Branko Cikatić izgubio je dugogodišnju borbu s nekoliko raznih bolesti te je preminuo u ponedjeljak, 23. ožujka 2020. u 66. godini života, objavio je Fight Site.

Vijest je potvrdio njegov prijatelj i suborac, predsjednik Saveza tajlandskog boksa Mario Franić.

Cikatić je posljednje dvije godine bio vezan uz bolnice i svoj dom u Solinu te je većinu dnevnih radnji obavljao uz pomoć medicinskog osoblja ili svoje obitelji.

Njegov najveći sportski uspjeh bilo je osvajanje prvog K-1 Grand Prix turnira 1993. godine. Cikatić je tada imao već 38 godina, no uspio je kroz jednodnevni turnir proći s tri pobjede nokautom. U finalu je savladao velikog Ernesta Hoosta.

Osim toga, Cikatić se uvrstio među najtrofejnije hrvatske natjecatelja u borilačkim sportovima. Prema neslužbenim podacima, odradio je 170 mečeva različith verzija kickboxinga te je upisao 152 pobjede. Tijekom 1980-ih osvajao je razne elitne turnire u muay thaiju te je pobjeđivao najveća imena tog sporta. Po dva puta osvajao je svjetsko i europsko prvenstvo u muay thaiju. Njegovo ime trasiralo je put mnogim hrvatskim borcima, pa tako i Mirku Filipoviću, kojeg su Japanci prihvatili upravo kao Brankovog nasljednika. Kasnije je došlo do zahlađenja odnosa između ove dvije legende.

Njegovi zdravstveni problemi krenuli su tijekom 2018. godine, kad je hospitaliziran zbog bolova u nogama. Stanje se pogoršalo kad je obolio od plućne embolije, a sve je rezultiralo sepsom. No Brankov do tada jaki organizam se nije predao te je on uspio preživjeti, unatoč malim šansama za tako što. Ipak, pred njim je bio dug proces oporavka, a osim toga je obolio i od Parkinsonove bolesti.

Liječio se na više različitih lokacija, a posljednjih mjeseci bio je u svom solinskom domu, odakle je najavio kako mu se stanje popravlja. Ipak, došlo je do naglog pogoršanja i posljednje bitke koju “Tigar” nažalost nije uspio dobiti. (ZG-m)

Komentari su zatvoreni