Preminuo blues legenda B.B. King

Preminuo blues legenda B.B. King

Za svoju glazbu dobio je 14 nagrada Grammy, uključujući i onu za životno djelo 1987. godine, a časopis Rolling Stone smjestio ga je na treće mjesto u svom popisu “100 najvećih gitarista svih vremena”

Legendarni gitarist B. B. King, koji je izveo blues iz anonimnosti američke provincije i utjecao na generacije rock gitarista, umro je u 89. godini u Las Vegasu.

“Kralj bluesa” King, poznat po hitovima “Lucille”, “Sweet Black Angel” i “Rock Me Baby”, umro je u snu, rekao je njegov odvjetnik, prenosi BBC.

Smatra se jednim od najvećih blues gitarista u povijesti, časopis Rolling Stone smjestio ga je na treće mjesto u svom popisu “100 najvećih gitarista svih vremena”. Za svoju glazbu dobio je 14 nagrada Grammy, uključujući i onu za životno djelo 1987. godine.

B.B. King rođen je pod imenom Riley B. King, od oca Alfreda i majke Nore u Itta Beni, a počeo je nastupati još četrdesetih godina prošlog stoljeća. Od kasnih 40-ih pa se do kasnih 60-ih, King je razvio svoj specifični zvuk, ali isprva je stekao slavu zahvaljujući R&B hitovima. Tijekom 50-ih proslavio se nizom hitova, a njegove prve snimljene pjesme producirao je Sam Phillips, kasnije osnivač izdavačke kuće Sun Records. Ženio se dva puta, ali su se oba njegova braka raspala zbog njegovog posla.

Osim glazbene karijere, gostovao je i u nizu televizijskih emisija, (Princ iz Bel Aira, Bračne vode). Pojavio se i u filmu Blues Brothers 2000, kao pjevač i gitarist sastava “Louisiana Gator Boys”. U tom filmu radio je s nizom glazbenika, kao što su Eric Clapton i Bo Diddley.

Od dijabetesa tipa 2 bolovao je više od 20 godina, a u listopadu je morao prekinuti koncert u Chicagu zbog iscrpljenosti i dehidriranosti. Sve donedavno održavao je i do stotinu koncerata godišnje. (zg-m)