Preminula novinarka Snježana Kratz

Preminula novinarka Snježana Kratz

(Foto: HND)

Radila je za Vjesnik, a nakon toga kao slobodnjak za časopise Moje zdravlje, Moj stan, Moj lijepi vrt, Welbis, HAK reviju, te portale Autoklub i ZG-magazin

Novinarka Snježana Rajačić (Kratz) preminula je u subotu, 18. rujna. Dugi niz godina radila je u Vjesniku te je još od studija novinarstva surađivala s brojnim novinskim redakcijama. Novinarsko i osobno područje interesa bile su joj ponajprije ekološka proizvodnja, organska poljoprivreda, alternativni izvori energije ali i druge gospodarske teme.

Snježana je rođena 18. travnja 1968. godine u Salzburgu, a prije nekoliko godina promijenila je prezime, preuzevši djevojačko prezime svoje bake, Kratz, kod koje je provela dio djetinjstva u Sremskoj Mitrovici.

U Zagrebu završila srednju školu i studirala novinarstvo, a tijekom studija pisala je za Studentsku panoramu, časopis Žena, Jutro (zemlje) te Moji kućni ljubimci. U Vjesniku je radila od 1996. pa do 2011. godine, cijelo vrijeme kao stalna honorarna suradnica u Gradskoj rubrici i Nedjeljnom Vjesniku.

Pratila je zdravstvene i socijalne teme. Snježana je imala poseban senzibilitet za probleme osoba s invaliditetom i s posebnom se pažnjom trudila pomoći svojim novinarskim tekstovima da se unaprijedi odnos društva prema njima, odnosno da se mijenjaju propisi i praksa koji su im otežavali život.

U Vjesnikovoj zagrebačkoj Gradskoj rubrici Snježana je godinama vodila posebnu podrubriku „Na kavi s…“, u sklopu koje je svaki tjedan razgovarala s istaknutim osobama iz javnog života i predstavljala njihovu privatnu, rijetko viđenu stranu. Iz tog vremena posebno se pamti legendarni razgovor s Ivicom Todorićem, u vrijeme kad je slovio za uspješnog poduzetnika i nije baš rado davao intervjue, u kojem joj je kazao kako sav novac koji ima ulaže u posao, te da on i njegova obitelj ne bi dobro živjeli da nema i očeve mirovine.

Snježana je prestala raditi za Vjesnik nekoliko mjeseci prije njegovog gašenja, otišavši na liječenje nakon prometne nesreće, a nakon što se oporavila, nastavila je raditi kao freelancer za časopise Moje zdravlje, Moj stan, Moj lijepi vrt, Welbis, HAK reviju, te portale Autoklub i ZG-magazin.

Kolegama će ostati u sjećanju kao iznimno duhovita i britka žena, bez dlake na jeziku, koja je ljude cijenila po tome kakvi su u srcu, a ne prema odijelu kakvo nose.

(Marijana Matković / HND)

Dijeli
KOMENTARI
 • comment-avatar
  Boris kaže: 21/09/2021

  Snježani je novinarstvo bilo uistinu životni poziv. Uživala je u pisanju i o drugim pozivima nije ni razmišljala. Pa iako je, kako ste i sami primijetili, bila vrijedna, bila je “vječni honorarac”. To samo pokazuje u kakvoj se situaciji nalazi novinarska profesija, pa i mediji općenito. Novinari pišu i ukazuju na (tuđe) probleme, dok vlastite ne mogu riješiti. To je apsurd novinarske profesije. Unatoč problemima koji su je snašli, Snježana se nastavila boriti kroz život te je uvijek hodala ponosno, uzdignute glave. Sjećam se naših diskusija uz kavu s automata u Vjesniku, a pogotovo naše novije suradnje kad je počela pisati za ovaj portal. Dogovarali bismo se oko gostiju koje bi nam dovodila u intervjuima za rubriku “Moj Zagreb” koji bi ona uvijek započela pitanjem “Zašto volite Zagreb”. Bio je to njen svojevrsni nastavak forme koju je držala u Vjesniku (“Na kavi s…”) o čemu u svom lijepo pripremljenom tekstu piše kolegica, još jedna “Vjesnikovka”, M. Matković. Snežana, Snješka bi obično sama predlagala goste te bi zapitala može li taj i taj, a odgovor bi uvijek glasio – naravno da može! I onda bi nam došao razgovor s osobama kao što su Josipa Lisac, Dado Topić, Jasenko Houra, Vanna, Korado Korlević, Boris Svrtan, Leonardo Patrlj, Jasna Zlokić te mnoge druge poznate osobe – pjevači, glumci, liječnici, odvjetnici, političari i sportaši. Govorila je da je raditi ove razgovore prave “relax”, a to su bili tekstovi s jednom dodanom vrijednosti.
  No otišla je prebrzo iza duge, kako govori i njena pjesma: https://zg-magazin.com.hr/iza-duge/
  pa se bojimo da ta rubrika više nikad neće biti ono što je bila sa Snježanom.
  Neka joj je laka zemlja.

 • comment-avatar
  pozitivac 21/09/2021

  Hrvatska je izgubila prerano jednu vrijednu novinarku.

 • Odgovori

  You have to agree to the comment policy.