Preminula novinarka Snježana Kratz

Preminula novinarka Snježana Kratz

(Foto: HND)

Radila je za Vjesnik, a nakon toga kao slobodnjak za časopise Moje zdravlje, Moj stan, Moj lijepi vrt, Welbis, HAK reviju, te portale Autoklub i ZG-magazin

Novinarka Snježana Rajačić (Kratz) preminula je u subotu, 18. rujna. Dugi niz godina radila je u Vjesniku te je još od studija novinarstva surađivala s brojnim novinskim redakcijama. Novinarsko i osobno područje interesa bile su joj ponajprije ekološka proizvodnja, organska poljoprivreda, alternativni izvori energije ali i druge gospodarske teme.

Snježana je rođena 18. travnja 1968. godine u Salzburgu, a prije nekoliko godina promijenila je prezime, preuzevši djevojačko prezime svoje bake, Kratz, kod koje je provela dio djetinjstva u Sremskoj Mitrovici.

U Zagrebu završila srednju školu i studirala novinarstvo, a tijekom studija pisala je za Studentsku panoramu, časopis Žena, Jutro (zemlje) te Moji kućni ljubimci. U Vjesniku je radila od 1996. pa do 2011. godine, cijelo vrijeme kao stalna honorarna suradnica u Gradskoj rubrici i Nedjeljnom Vjesniku.

Pratila je zdravstvene i socijalne teme. Snježana je imala poseban senzibilitet za probleme osoba s invaliditetom i s posebnom se pažnjom trudila pomoći svojim novinarskim tekstovima da se unaprijedi odnos društva prema njima, odnosno da se mijenjaju propisi i praksa koji su im otežavali život.

U Vjesnikovoj zagrebačkoj Gradskoj rubrici Snježana je godinama vodila posebnu podrubriku „Na kavi s…“, u sklopu koje je svaki tjedan razgovarala s istaknutim osobama iz javnog života i predstavljala njihovu privatnu, rijetko viđenu stranu. Iz tog vremena posebno se pamti legendarni razgovor s Ivicom Todorićem, u vrijeme kad je slovio za uspješnog poduzetnika i nije baš rado davao intervjue, u kojem joj je kazao kako sav novac koji ima ulaže u posao, te da on i njegova obitelj ne bi dobro živjeli da nema i očeve mirovine.

Snježana je prestala raditi za Vjesnik nekoliko mjeseci prije njegovog gašenja, otišavši na liječenje nakon prometne nesreće, a nakon što se oporavila, nastavila je raditi kao freelancer za časopise Moje zdravlje, Moj stan, Moj lijepi vrt, Welbis, HAK reviju, te portale Autoklub i ZG-magazin.

Kolegama će ostati u sjećanju kao iznimno duhovita i britka žena, bez dlake na jeziku, koja je ljude cijenila po tome kakvi su u srcu, a ne prema odijelu kakvo nose.

(Marijana Matković / HND)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni