Preminula Mani Gotovac

Preminula Mani Gotovac

U Dubrovniku je u utorak, 12. studenoga 2019. u 80. godini, upravo na rođendan, nakon teške bolesti preminula Mani Gotovac (rođ. Julija Birimiša, Split, 12. studenog 1939. – Zagreb, 12. studenog 2019.). Bila je hrvatska kritičarka, dramaturginja, teatrologinja i spisateljica. Prva izbornica Sterijina pozorja (festival srpske nacionalne drame i kazališta koji se održava u Novom Sadu) i prva intendantica u povijesti hrvatskoga kazališta.

Bila je kazalištarka koja je pomicala granice svojim odvažnošću, iskrenošću i vizijama.

Završila je klasičnu gimnaziju u Splitu. Kao studentica piše kazališne kritike, radi kao radijska novinarka, piše kritike i eseje o kazalištu koje objavljuje u Studentskom listu, časopisima Prolog, Scena i Forum, talijanskoj reviji Sipario i drugdje. Na Radio Zagrebu radila je kao novinarka i urednica dramskoga programa od 1961. do 1990. Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju. Bila je prva hrvatska kazališna intendantica u splitskom HNK, potom u HNK u Rijeci. (ZG-m)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t