Preminula glumica Vera Zima

Preminula glumica Vera Zima

(Foto: HRT / Snimka zaslona)

Hrvatska kazališna, filmska i TV glumica Vera Zima umrla je u subotu, 7. studenoga 2020. u Zagrebu u dobi od 67 godina, javlja HRT.

Mnogi su je zavoljeli zbog njenog vedrog osmjeha i pogleda, a posebice kroz televizijsku seriju Odmori se, zaslužio si pa ćemo je pamtiti i kao Ružu Kosmički.

Vera Zima rođena je u Metkoviću 21. ožujka 1953. godine. Diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1978.

Nastupala je u Teatru u gostima, Satiričkom kazalištu Kerempuh te, između ostalog, u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Posebno se istaknula u Teatru &TD u Baladama Petrice Kerempuha Miroslava Krleže u adaptaciji Rade Šerbedžije (1976.), lutkarsko-glumačkoj postavi Hamleta u režiji Zlatka Boureka (1982.) te u Krčmarici Petera Turrinija (1986.) u adaptaciji predloška Carla Goldonija.

Redovito je nastupala u lutkarskom kazalištu i sinkronizirala animirane filmove.

Na filmu je debitirala ulogom u Mećavi (1977.), a potom nastupala je i u manjim i sporednim ulogama.

Tako je nastupila u u filmu Oprosti za kung fu (2004.), za što je nagrađena nagradom Zlatna arena te u filmovima Novinar (1979.), Blagajnica hoće ići na more (2000.) i Duga mračna noć (2004.).

Tipski je glumila obične, svakidašnje, tople i prikriveno snažne žene (majke, kućanice, susjede, tetke i bake), a široku prepoznatljivost stekla je takvim televizijskim ulogama, posebno u sitcom-serijama Luda kuća i (2005.–09.) i Odmori se, zaslužio si (2006.–13).

Nagradom “Vladimir Nazor” za životno djelo nagrađena je 2019. godine. (HRT / Hina)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni