Preminula glumica Nada Subotić

Preminula glumica Nada Subotić

Dobitnica je Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo 1997. / Sprovod Nade Subotić bit će u krugu uže obitelji, a komemoracija će se održati u kazalištu Gavelli u četvrtak, 4. veljače u 12 sati

U Zagrebu je u četvrtak 28. siječnja u 85. godini preminula glumica Nada Subotić, dugogodišnja članica ansambla Gradskog dramskog kazališta Gavella. Nada Subotić rođena je Bošnjacima, 11. listopada 1931. Osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Vinkovcima, a glumom se počela baviti još za vrijeme gimna­zijskog školovanja. Akademiju dramske umjetnosti završila je 1954. u Zagrebu, a od rujna iste godine članica je kazališta “Gavella”, na čijoj je pozornici provela cijeli radni vijek, sve do odlaska u mirovinu 1990.

Zahvaljujući velikoj moći transformacije, snažnoj glumačkoj volji i osebujnom smislu za blagu komiku, svoje je mjesto u hrvatskom glumištu pronašla zaobišavši fahove i postavši karakterna glumica.

Na sceni kazališta “Gavella” ostvarila je brojne značajne uloge. Istaknula se kao Klitemnestra (Eshil, “Žrtva na grobu”), Martha Dobie (L. Hellman, “Djevojačka škola”), Marta (D. Ivanišević, “Ljubav u koroti”), Teresa Browne (G. Green, “Zatvorene sobe”), Agafja (N. V. Gogolj, “Ženidba”), Polina Andrejevna (A. P. Čehov, “Galeb”), Akulina Ivanovna (M. Gorki, “Malograđani”), Alice (A. Strindberg, “Mrtvački ples”), Paškva (M. Matić-Halle, “Veliki val”), Eugenija (S. Mrożek, “Tango”), Velika Rahela (J. Arden, “Živjeti kao svinje”), Lucienne (G. Feydeau, “Buba u uhu”), Therese Magneau (R. Vitrac, “Victor ili djeca na vlasti”), Vera (M. Feldman, “U pozadini”), Staža (F. Šovagović, “Sokol ga nije volio”) i Vesna (L. Kaštelan, “Adagio”).

Igrala je i u Teatru &TD kao Madona (S. Novak, “Mirisi, zlato i tamjan”), Cezonija (A. Camus, “Caligula”), Winnie (S. Beckett, “Divni dani”) i Georges Pitou (J. Murrell, ” Sara i vrisak languste”). Od glumačkih početaka nastupala na Dubrovačkim ljetnim igrama kao Robinja (H. Lucić), Chispa (P. Calderón de la Barca, “Sudac zalamejski”), Žena u monodrami M. Grgića “Priviđenja” te Mara Beneša u Vojnovićevoj “Dubrovačkoj trilogiji”. Na Splitskom ljetu istaknula se kao Joan (E. Bond, “Prizori o smrti i novcu”). Igrala je u filmovima “Protest” F. Hadžića (1967), “Sokol ga nije volio” B. Schmidta (1988), “Krhotine” Z. Ogreste (1991), te njezin posljednji film – “Kotlovina” T. Radića.

Nastupala je na radiju i televiziji (“Posljednji Stipančići”, “Sezona lova”, “U registraturi”, “Čovik i po”). Nada Subotić je krajem 2005. proslavila pedesetogodišnjicu svog umjetničkog rada u kazalištu ulogom Mag Folan u predstavi “Ljepotica iz Leenanea” Martina McDonagha u Kazalištu Mala scena u Zagrebu.

Dobitnica je Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo 1997.

Sprovod Nade Subotić bit će u krugu uže obitelji, a komemoracija će se održati u kazalištu Gavelli u četvrtak, 4. veljače u 12 sati. (Hina / HRT)