Premijera – Nina Horvat: Preko grma, preko trna…

Premijera – Nina Horvat: Preko grma, preko trna…

(Priče iz hrvatskih narodnih predaja)

Generacije i generacije djece odrastaju uz Hogwarts, Narniju i Međuzemlje, ne znajući da su se i u Hrvatskoj usmenom predajom prenosile priče o raznim mističnim bićima, koja nastanjuju proplanke, šume, gorja, planine i otoke

„Preko grma, preko trna…“ predstava je o čudnovatim bićima koja se pojavljuju u hrvatskim narodnim predajama. Vila tinejdžerica oglušuje se na roditeljske zabrane i prelazi šumsku granicu, kako bi upoznala nekoga tko je drugačiji od nje… No, izvan šume vrebaju razne opasnosti, pogotovo kad padne mrak… Vila putem sreće razna bića. Neka joj pomažu, neka odmažu, a neka ju čak žele i pojesti! Otkriva kako uloviti moru, koja te muči u snu, koja je slabost coprnica, koliko očiju ima pasoglavac, tko se bori protiv štriga, kako dokrajčiti kudlaka, kakve veze fritule imaju s masmalićima, kako se može zauzdati orka, kako spriječiti urečljivca da te ne urekne i još mnogo toga!

Generacije i generacije djece odrastaju uz Hogwarts, Narniju i Međuzemlje, ne znajući da su se i u Hrvatskoj usmenom predajom prenosile priče o raznim mističnim bićima, koja nastanjuju proplanke, šume, gorja, planine i otoke. Dio priča, mitova i legendi koji su se prenosili s koljena na koljeno je zapisan, a dio polako nestaje. Kroz ovu predstavu djeca se upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom. Predstava je nastala uz poticaj Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Premijera predstave bit će održana u Centru za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1,  u nedjelju 6. 4. Premijera je u 18 sati, a istoga dana je pretpremijera na nedjeljnoj matineji u 11.30 sati.

Tekst: Nina Horvat

Režija: Frana Marija Vranković

Igraju: Ivan Bošnjak i Petra Težak

Glazba: Darko Horvat

Kostimografija: Anamarija Filipović-Srhoj

Scenografija: Marta Crnobrnja

Oblikovanje svjetla: Alen Marin

Ilustracije: Lana Hudina

Izrada kostima: Anamarija Filipović-Srhoj i Suzana Tkalčec

Izrada maske: Lela Končar

Izrada scenografije: Marta Crnobrnja i Kruno Ozimec

 

(zg-magazin)