Premijera: Geste i grimase Špire Guberine

Premijera: Geste i grimase Špire Guberine

Prema riječima Špire Guberine, riječ je o  predstavi –  u kojoj će se obračunati sa svojim dreserima – kako od milja Guberina zove svoje redatelje s kojima je cijeli svoj glumački vijek surađivao

U Centru za kulturu Trešnjevka sutra (20. ožujka)  premijerno igra predstava Geste i grimase Špire Guberine (monodrama s pjevanjem i lajanjem) autorice Marijane Nole, prema tekstovima Franza Kafke i Ranka Marinkovića. Predstava u režiji Paola Tišljarića održat će se u Teatru na Trešnjevci, na lokaciji Park Stara Trešnjevka 1, s početkom u 20 sati.

Prema riječima Špire Guberine, riječ je o  predstavi –  u kojoj će se obračunati sa svojim dreserima – kako od milja Guberina zove svoje redatelje s kojima je cijeli svoj glumački vijek surađivao.

U prvi mah predstava se trebala zvati „Majmunska posla“.

„Pitanje glumačkog bitka jest ovo: ostati u kavezu kao majmun ili glumiti da si čovjek i tako biti izvan kaveza“, kaže Špiro Guberina koji je tijekom karijere odigrao cijeli niz likova iz djela Ranka Marinkovića. Zato je i svoju monodramu nazvao po njegovoj knjizi kazališnih kritika i eseja Geste i grimase. Polazište za ovu predstavu je Kafkin Izvještaj jednoj akademiji.

Guberina je upisao Akademiju dramske umjetnosti 1954. godine, zaigrao u HNK i tamo se zaposlio, a godine 1964. u tadašnjem Satiričkom kazalištu Jazavac započeo je karijeru komičara. Zato je za osamdesetogodišnjaka Guberinu ovo dvostruka obljetnička godina. Ovom predstavom slavi 60. obljetnicu umjetničkog rada i uz to obilježava 101. rođendan Ranka Marinkovića.

Tekst: Marijana Nola prema tekstovima Franza Kafke i Ranka Marinkovića

KRELE: Špiro Guberina

MATIJA: Iva Mihelić

Reprize za redovnu publiku održat će se 2. travnja. 14. travnja i 15. svibnja, svaku put u 20 sati. Cijena ulaznica je 40 kuna.

(zg-magazin)