Premijera filma “Zameo ih vjetar”

Premijera filma “Zameo ih vjetar”

Na današnji dan, 15. prosinca 1939. godine, u Atlanti, glavnom gradu savezne američke države Georgije premijerno je prikazan film “Zameo ih vjetar” (eng. “Gone with the Wind”, preveden i kao “Prohujalo s vihorom”).

“Zameo ih vjetar” je jedan od najgledanijih i najkomercijalnijih filmova svih vremena. Novac koji je taj film zaradio predstavljao je do tog vremena daleko najveću zaradu bilo kojeg filmskog uratka (preko 2 milijarde dolara u današnjoj vrijednosti). Zapravo, ovo filmsko ostvarenje nosi titulu najvećega hollywoodskog hita svih vremena. Od tadašnjih 17 kategorija za prestižnu nagradu Oscar, “Zameo ih vjetar” bio je nominiran u 13 kategorija, a osvojio je 10 Oscara, što je također bilo dotadašnji rekord.

Film je s vremenom postao izrazito slavan i hvaljen. Također, “Zameo ih vjetar” nalazi se na listi 250 najboljih filmova kinematografije na Internetskoj bazi podataka o filmovima (IMDb.com.). Godine  1989. je zbog “kulturnog značaja” uključen u Državni filmski registar, dok ga je Američki filmski institut stavio na 4. mjesto na listi “100 godina…100 filmova” te na 4. mjesto na listi “10 najboljih epskih filmova”.

“Zameo ih vjetar”je filmska adaptacija istoimenog romana autorice Margaret Mitchell. Roman je objavljen 1936. te je u samo godinu dana rasprodan u čak 1.383.000 primjeraka.

Producent David O. Selznick, šef studija “Selznick International Pictures”, odlučio je kupiti prava na roman nakon što se njegov montažer Kay Brown oduševio knjigom.

Potraga za glavnom glumicom trajala dvije godine

Potraga za glavnom glumicom potrajala je dvije godine. Kroz audiciju za glavnu žensku ulogu prošle su Katharine Hepburn, Norma Shearer, Bette Davis, Barbara Stanwick, Joan Crawford, Jean Arthur, Lana Turner i Lucille Ball. Selznickova favoritkinja je bila Vivien Leigh, mlada i još nepoznata engleska glumica.U siječnju 1939. službeno je potvrđeno da će Leigh igrati Scarlett O’Haru.

Što se tiče glavne muške uloge, Clark Gable je bio od početka favorit za ulogu Rhetta Butlera.

Treba spomenuti i da je film bio kritiziran zbog rasizma i romantiziranja stanja crnog roblja koji su služili bijelcima na američkom jugu. Strašno naslijeđe rasne diskriminacije bilo je prisutno i na samoj premijeri: zbog tadašnjih segregacijskih zakona, tamnoputa glumica Hattie McDaniel (koja je za svoju ulogu Mamie postala prva Afroamerikanka nagrađena Oscarom, pobijedivši konkurenticu iz istog filma Oliviju de Havilland) nije mogla prisustvovati projekciji. Clarka Gablea je bio ogorčen zbog toga i zaprijetio da neće doći ako nju ne puste u kino, i na kraju je na osobni nagovor Hattie McDaniel došao na premijeru.

Režiju ovog mega popularnog filma potpisuje slavni Victor Fleming, a glume Vivien Leigh kao Scarlett O’Hara, Clark Gable kao Rhett Butler, Olivia de Havilland kao Melanie Hamilton, Leslie Howard kao Ashley Wilkes, Barbara O’Neill kao Ellen O’Hara, Hattie McDaniel kao Mammy, Thomas Mitchell kao Gerald O’Hara, Evelyn Keyes kao Suellen O’Hara i  Jane Darwell kao Dolly Merriwether.

Pripremila: Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni