Premijera dokumentarno-igranog filma “Žumberački uskoci”

Premijera dokumentarno-igranog filma “Žumberački uskoci”

(Foto: Boris Ščitar / Večernji list)

Dokumentarno-igrani film Žumberački uskoci prikazan je u utorak navečer u punoj dvorani Branimir Mingle Malla. U publici je među dvjestotinjak okupljenih sjedio čitav niz pripadnika javne, društvene i akademske scene, a projekciji su prisustvovali i potomci uskoka sa Žumberka.

Žumberački uskoci bili su ratnici koji su u službi Habsburgovaca na taj masiv naseljeni u nekoliko navrata tijekom 1530-ih godina kako bi formirali obrambeni pojas prema Osmanskom carstvu. Sa sobom su donijeli i specifičnu vjeru koja je kasnije nazvana grkokatoličkom, a Žumberak postaje njeno središte i ishodište stoljećima sve do danas.

Film je nastao u produkciji Večernjeg lista .

“Tu, preko puta Zagreba, centra gdje ispijamo kave, postoji nevjerojatna povijesna i prirodna bajka koja je samo čekala da izađe van”, rekao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, ujedno i redatelj, koji je izrazio ponos što je cijeli projekt u potpunosti iznio Večernji list, od scenarija, režije, snimatelja, montaže i postprodukcije.

“Čak su i veći dio uloga odradili novinari, urednici, zaposlenici marketinga i oglasnog odjela Večernjeg lista”, rekao je Klarić.

Spoj igranog i dokumentarnog filma

Film spaja igrane scene koje su snimane na autentičnim lokacijama u Žumberku te dokumentarni dio u kojem su na najškakljivija pitanja o porijeklu uskoka odgovarali i priznati povjesničari, vođe grkokatoličke vjerske zajednice, ali i rimokatolički svećenik, potomci rimokatoličkih i grkokatoličkih plemićkih obitelji, stručnjaci za ratne vještine. U filmu je sudjelovalo 17 sugovornika, u igranim scenama izmijenilo se četrdesetak ljudi, a sveukupan broj onih koji su na neki način doprinijeli projektu popeo se na troznamenkasti. U uloge su uskočili i članovi udruge Žumberački uskoci, povijesne postrojbe kojoj je na čelu Milan Radić-Ilas.

Od stručnjaka, u filmu govore poznavatelj hrvatske ranosrednjovjekovne povijesti Neven Budak, pročelnik Katedre ekumenske teologije Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Juro Zečević-Božić, ali i ravnatelj Grkokatoličkog sjemeništa Daniel Vranešić, poglavar grkokatoličke crkve u Hrvatskoj mons. Milan Stipić, biskup Križevačke eparhije.

“Uspjeli ste spojiti znanstveni pristup s populističkim, čime ste taj dio povijesti približili tzv. običnim ljudima. Naći taj omjer nije lako, ali vi ste u tome uspjeli i hvala vam na tome”, izjavio je mons. Stipić, koji je pristigao na premijeru.

Uz njega, prisutni su bili i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, samoborska gradonačelnica i njen zamjenik Petra Škrobot i Petar Burić, glasnogovornik Vlade Marko Milić, bračni par Huljić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i supruga Davorka, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt. Zagrebačkoj premijeri prethodila je pretpremijera u srcu Žumberka, u mjestu Sošice, koja je također izazvala velik interes. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni