Premijer predstavio novog ministra turizma

Premijer predstavio novog ministra turizma

Milanović nije dopustio da se odgovori na pitanje na koji je način novi ministar dobio tri stambena kredita. Ustvrdio je da se time Lorencina unaprijed optužuje za lopovluk

Nakon sjednice Vlade premijer Zoran Milanović predstavio je u srijedu novog ministra turizma Darka Lorencina (IDS). O njegovim kvalitetama nije govorio jer, kako je rekao novinarima, njegov životopis imaju, dok ozbiljna Lorencinov karijera govori da će biti uspješan ministar turizma.

Lorencin je naglasio da će nastaviti ondje gdje je stao bivši ministar Veljko Ostojić te da će to biti velik zadatak jer je riječ o najvažnijem sektoru u Hrvatskoj. Na pitanje novinara što misli o projektu izgradnje golfskog terena na Srđu, Lorencin je rekao kako je riječ o projektu koji je prošao javnu raspravu, koji je prihvaćen u prostornom planu uređenja županije i grada Dubrovnika. Projekt možemo samo podržati, naglasio je.

Milanović nije dopustio da se odgovori na pitanje na koji je način novi ministar dobio tri stambena kredita. Ustvrdio je da se time Lorencina unaprijed optužuje za lopovluk. „To su komercijalni krediti, koje je Lorencin dobio s kamatama od šest ili sedam posto, kao i ja“, prekinuo je Milanović pitanje istaknuvši da novinari sve imaju na papiru. „Lorencin ima kuću od 250 kvadrata koju iznajmljuje, a pitanje je ispod granice dostojanstva jer polazi od pretpostavke da su ljudi lopovi“, dodao je.

„Ingrid bolje govori engleski nego što ga čita“

Također je u vezi s upitom o tome je li bivši ministar turizma Veljko Ostojić prošao sigurnosnu provjeru prije negoli je postao ministrom Milanović istaknuo da ministri ne prolaze sigurnosne provjere niti će ih prolaziti ubuduće. Hrvatska nije policijska država i nećemo to raditi.

Na pitanje o svojedobnoj jeftinoj prodaji zemljišta u Istri tvrtki Rockwool, o čemu se vodi sudski postupak, a to se dogodilo u vrijeme kada je Lorencin bio na čelu istarske Agencije za razvoj, novi ministar turizma rekao je kako je dovođenje Rockwoola želio tadašnji načelnik općine Pićan, a on je kao direktor Agencije samo slijedio njegove zahtjeve. „Ugovorom sam obavezao Istarsku županiju da godišnje isplaćuje oko 500.000 kuna općini Pićan, a oni su taj novac morali preusmjeriti na infrastrukturu cijele poduzetničke zone“, pojasnio je Lorencin.

Inače, Darko Lorencin je 43-godišnji diplomirani ekonomist iz Istre. On i supruga imaju tvrtku koja se bavi iznajmljivanjem turističkih kapaciteta. Nadzirao je lokalnu televiziju, a na čelu Istarske razvojne agencije, IDA-e, bio je 12 godina. Zauzimao za izgradnju Plomina C na ugljen, a koautor je i Zakona o strateškim investicijama, koji je izazvao veliku buru u javnosti.

Prema imovinskoj kartici, posjeduje kuću s okućnicom u Medulinu, koju je stekao darovnim ugovorom. Usto, vraća kredit za izgradnju kuće u Grožnjanu, a ostalo mu je 170 tisuća eura duga. Dolaskom Kukuriku koalicije na vlast, ulazi u Ministarstvo gospodarstva.

Mjesto ministra turizma ispraznilo se nakon subotnje ostavke Veljka Ostojića zbog afere sa zemljištem. Mediji su to nazvali još jednim kadrovskim porazom Zorana Milanovića, koji je, pak, jučer ustvrdio da su odnosi u koaliciji – bonaca.

Izjava Veljka Ostojića povodom ostavke na mjesto ministra turizma:

„Poštovani, kao što vam je poznato, jučer sam podnio ostavku na mjesto ministra turizma u Vladi Republike Hrvatske. Događanja proteklih dana te pritisci kojima sam bio izložen, rezultirali su odlukom koja je po mojoj vlastitoj procjeni u ovom trenutku bila jedina ispravna. Iako bez i jednog konkretnog dokaza, bio sam izložen svakodnevnoj hajci koja mi nije omogućavala obavljanje posla na profesionalnoj razini koju sam postavio u Ministarstvu za moje suradnike i sebe. Ponavljam još jednom: nisam učinio ništa protuzakonito.

U Vladu sam došao otvorenog srca, kao profesionalac, kao osoba koja je cijeli život u turizmu i koja ima jasnu viziju njegova razvoja, sa željom da, u suradnji s drugim ministarstvima, privatnim sektorom, strukovnim udrugama i svim zainteresiranima učinim pomake, prije svega, u konkurentnosti sektora što je ključ budućnosti hrvatskog turizma.

Sa zadovoljstvom mogu reći da smo u proteklih godinu i tri mjeseca učinili ono na što hrvatski turizam čeka već godinama. Uvedena je tako diferencirana stopa PDV-a, čiji će se učinci narednih godina sigurno i jasno vidjeti,  izradili smo kvalitetnu Strategiju razvoja turizma do 2020. godine, s jasno definiranim i kvantificiranim ciljevima, oživjeli smo investicijsku aktivnost, duplirajući investicije u odnosu na proteklu godinu, izvršili smo ciljanu izmjenu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, pripremili sveobuhvatne izmjene niza zakona od kojih bih posebno istaknuo Zakon o turističkom zemljištu, izvršili bitne promjene u operativnom marketinškom planu Hrvatske turističke zajednice kao i u komuniciranju s tržištem uopće. Na kraju, prošla turistička sezona bila je najbolja u hrvatskoj povijesti.

Osobno sam zadovoljan onime sto smo učinili i nadam se da će Ministarstvo, zbog dobrobiti ove zemlje, nastaviti istim smjerom kojim smo krenuli te da će nastaviti projekte koje smo započeli. Kada sam dolazio na ovo mjesto vjerovao sam da ću sve zacrtano dovršiti do kraja, no imam puno povjerenje da će to znati učiniti moji suradnici.

Želim zahvaliti na suradnji svojem timu u Ministarstvu, kolegicama ministricama, kolegama ministrima i novinarima koji su nas pratili. No, posebnu zahvalu upućujem svim turističkim radnicima Hrvatske, koji nam svojim radom daju razlog da na njih budemo ponosni.“ (hrt /zg-mag)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni