Premije osiguranja od potresa poskupljuju za 28 %

Premije osiguranja od potresa poskupljuju za 28 %

Očekuje se i dodatni rast

Hrvatsku su u 2020. godini pogodili razorni potresi, a šteta koju su ostavili iza sebe premašuje brojku od sto milijardi kuna. Mnogi su građani u njima izgubili imovinu koju su stjecali cijeli život. Stoga ne čudi da je odmah nakon potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu u ožujku porastao interes za osiguranjem od potresa. Novi veliki potresi u Sisačko-moslavačkoj županiji sigurno će dodatno osvijestiti potrebu ljudi za osiguranjem imovine.

Društva za osiguranju stoje na raspolaganju u prijavi šteta i pozivaju građane da prijavljuju štete putem interneta uz preporuku da unaprijed pripreme fotografije oštećenja kako bi se proces prijave ubrzao. Rokovi za isplatu šteta ne mogu biti dulji od 14 dana, računajući od trenutka kada je osiguratelj dobio obavijest da se osigurani slučaj dogodio. Izuzev ako je za utvrđivanje postojanja osigurateljeve obveze ili njezina iznosa potrebno stanovito vrijeme.

Osiguratelj je dužan isplatiti osigurninu određenu ugovorom u roku od 30 dana od dana primitka odštetnog zahtjeva ili ga u istom roku obavijestiti da njegov zahtjev nije osnovan.

Hrvatska na tektonski rizičnom području

»Rezultati pokazuju da se nakon potresa u trećem mjesecu povećala svijest o potrebi osiguranja imovine te broj polica osiguranja kontinuirano raste. Procjenjuje se da će premija osiguranja od potresa na kraju godine iznositi oko 110 milijuna kuna, što je rast od 28 % u odnosu na proteklu godinu, a broj osiguranja porast će na 140.000 tisuća, odnosno za oko 30 %. Prosječna premija osiguranja od potresa iznosi 800 kuna«, kaže potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher. Dodaje i kako se očekuje dodatni val rasta premija i nakon razornih potresa otprije par dana.

Iako premija osiguranja imovine raste, ona trenutno iznosi 48 eura po stanovniku, što je znatno manje od EU prosjeka gdje iznosi 168 eura. IZ HGK upozoravaju u veliki nesrazmjer ulaganja u osiguranje imovine u Hrvatskoj u usporedbi s ostalim EU zemljama. Posebno je zabrinjavajući imajući na umu da se Hrvatska, uz Grčku, Tursku, Sjevernu Makedoniju i Italiju, nalazi na tektonski najrizičnijem području u Europi.

Kada se gleda osiguranje općenito, udio premije osiguranja u BDP-u u Hrvatskoj iznosi 2,62 %, dok je prosjek EU zemalja EU 7,19 %. Premija osiguranja po stanovniku u Hrvatskoj iznosi 347 eura što je 6 puta manje od EU prosjeka, gdje iznosi 2170 eura. Zbog svih ovih podataka važno je podići razinu svijesti o važnosti osiguranja i koristi koje imaju kako građani tako i država, smatraju u HGK-u. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni