Prekinuta sjednica Sabora: Podolnjak povukao kandidaturu jer ga ne podržava HDZ

Prekinuta sjednica Sabora: Podolnjak povukao kandidaturu jer ga ne podržava HDZ

Josip Leko je privremeno predsjedao Saborom u kojem su sjedili svi izabrani zastupnici, njih 151, a tamo je bila i Kolinda Grabar Kitarović

Prekinuta je konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora na kojoj su zastupnici trebali izabrati predsjednika 8. saziva, što je preduvjet za konstituiranje Parlamenta. Naime, Roberta Podolnjaka iz MOST-a je predložilo 55 zastupnika, no on nije prihvatio kandidaturu jer ga za kandidata nije prihvatila i Domoljubna koalicija.

„Zahvaljujem na potpori, ali ja ću funkciju prihvatiti samo ukoliko ćemo imati konsenzus. A trenutno ga nemamo. I zato ne prihvaćam kandidaturu”, rekao je Podolnjak.

Josip Leko je privremeno predsjedao Saborom u kojem su sjedili svi izabrani zastupnici, njih 151, a tamo je bila i Kolinda Grabar Kitarović.

„Bilo bi važno da se danas konstituira Sabor“, izjavio je prilikom ulaska u Sabor predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Istaknuo je da su jučer imali sastanak s MOST-om i da su oni za predsjednika Sabora predložili Roberta Podolnjaka, što su u SDP-u prihvatili.

„HDZ nije rekao ništa i, kao i obično, zavlači i čeka da vide što ćemo prvo učiniti mi. To je jasno svakom djetetu u Hrvatskoj“, kazao je Milanović.

Na izborima je najviše glasova osvojila HDZ-ova Domoljubna koalicija, njih 59, no SDP-ova koalicija Hrvatska raste je na konzultacije s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović došla s potporom 66 zastupnika.

No ni to nije dovoljno za parlamentarnu većinu za koju se traži potpora 76 zastupnika, zbog toga su vodećim koalicijama nužni glasovi zastupnika Mosta nezavisnih lista, koji su na izborima dobili ukupno 19 mandata, no do danas je, nakon međusobnih neslaganja, ostalo 15 zastupnika. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni