Preispituje se smjenski rad u bolnicama

Preispituje se smjenski rad u bolnicama

„Pokaže li analiza da se zbog smjenskog rada povećavaju liste čekanja ili da je pala kvaliteta usluge – ministarstvo će vratiti staru organizaciju rada“

Ministarstvo zdravlja danas je odgovorilo na novinarske upite o ukidanju smjenskog rada u bolnicama: „Pokaže li analiza da se zbog smjenskog rada povećavaju liste čekanja ili da je pala kvaliteta usluge – ministarstvo će vratiti staru organizaciju rada. Smjenski rad ostat će samo u zdravstvenim ustanovama u kojima je polučio pozitivne rezultate – i u kojima za takav ustroj ima dovoljno liječnika i drugog medicinskog osoblja“, navode u Ministarstvu.

„Ministarstvo zdravlja će u bolničkim zdravstvenim ustanovama, zajedno sa sanacijskim upraviteljima bolnica analizirati učinke uvođenja smjenskog rada“, stoji u priopćenju Ministarstva zdravlja. „U zdravstvenim ustanovama u kojima je smjenski rad pridonio povećanju opsega rada, boljoj iskorištenosti medicinske opreme i smanjenju listi čekanja, te u kojima za ovakvu organizaciju rada ima dovoljno liječnika i drugog medicinskog kadra, smjenski rad će ostati. Pokaže li analiza da, primjerice, u dijelu kirurgije i u intenzivnoj njezi, smjenski rad utječe na povećanje lista čekanja ili da je pala kvaliteta usluge, predložit će se poboljšanja. Ukoliko to ne bude moguće, vratit ćemo staru organizaciju rada“, dodaje se.

S obzirom da je KBC Rijeka prva uvela smjenski rad u svim klinikama i odjelima i da na taj način rade 45 dana, Ministarstvo će razmotriti u kojim je djelatnostima smjenski rad donio poboljšanja, a u kojima se eventualno nije pokazao opravdanim. „Ističemo da je za kvalitetnu organizaciju smjenskog rada potrebno duže vremensko razdoblje. S obzirom da je uvođenje smjenskog rada u bolničkim zdravstvenim ustanovama u različitim fazama za ocjenu učinka trebat će još neko vrijeme“, zaključuje se u priopćenju. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni