Pregovori oko povećanja plaća u zdravstvu se nastavljaju, sindikati prijete štrajkom

Pregovori oko povećanja plaća u zdravstvu se nastavljaju, sindikati prijete štrajkom

„Jedino zdravstvo u Hrvatskoj nema kolektivni ugovor. Smatramo da smo moralno i materijalno ugroženi”, kazala je sindikalistica Anica Prašnjak. Dodala je da nakon današnjih pregovora izgledniji štrajk u zdravstvu

Pregovarački odbori Vlade i sindikata zdravstva u petak su u Ministarstvu zdravstva započeli nove pregovore o povećanju plaća u zdravstvenom sustavu. Budući da Vlada nije ponudila nikakve nove konkretne prijedloge, pregovori nastavljaju u ponedjeljak u 9 sati.

„Kreće se ispočetka pregovarati za novi granski kolektivni ugovor. Očekivala sam da će se krenuti ispočetka. To je unaprijed iscrtani scenarij, time se na neki način kupuje vrijeme“, rekla je novinarima Anica Prašnja, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Istaknula je da je krajnji čas da se ljude u zdravstvu ozbiljno vrednuje i omogući im se granski kolektivni ugovor, kao i svim javnim službenicima koji govore o nužnom povećanju plaća.

„Jedino zdravstvo u Hrvatskoj nema kolektivni ugovor. Smatramo da smo moralno i materijalno ugroženi”, kazala je Prašnjak. Dodala je da nakon današnjih pregovora izgledniji štrajk u zdravstvu. Sindikati traže od Vlade da prihvati prijedlog koji su s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem parafirali u kolektivnom ugovoru, a radi se povećanju od 3 posto na uvjete rada i 4 posto na odgovornost.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak je poručio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da ne tjera ovakvim ponašanjem ljude iz sustava zdravstva i iz Republike Hrvatske, jer su plaće ljudima u privatnim resorima i IT stručnjacima veće.

Spomenuo je da unatrag šest godina nije ispregovaran kolektivni ugovor u zdravstvu, a 2013. bio je ispregovaran zadnji, dok je prije godinu ispregovaran, kako je rekao copy/paste kolektivnog ugovora. Dodao je da se što prije mora ispregovarati novi kolektivni ugovor. Topolnjak očekuje da će se naći i novci jer su se našli i za Uljanik i to u deset puta većem iznosu nego što treba za kolektivni ugovor u zdravstvu.

 „Pregovore nastavljamo u ponedjeljak, gdje ćemo proći opisane članke Kolektivnog ugovora i ovdje nema kupovanja vremena. Obveze koje će preuzeti iz kolektivnog ugovora Vlada će ispoštivati”, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Spomenuo je da je zdravstveni sustav zahtjevan i skup, ali najvažnije je da ljudi ostanu u sustavu te se nada da će naići na obostrano razumijevanje sindikata i pregovaračkog odbora Vlade.

 Ivana Vranješ