Pregled kućnih ljubimaca čiji su vlasnici preboljeli COVID-19

Pregled kućnih ljubimaca čiji su vlasnici preboljeli COVID-19

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu pozvao je zainteresirane građane za sudjelovanje u istraživanju utjecaja boravka kućnih ljubimaca u kućanstvima s COVID-19 pozitivnim vlasnicima na njihovo zdravlje.

Poziv je objavljen na mrežnim stranicama Fakulteta, a u njemu se navodi da se s porastom novooboljelih u Hrvatskoj ujedno prati i veća mogućnost infekcije kućnih ljubimaca SARS-CoV-2 virusom.

»Iako je dokazano da kućni ljubimci nisu izvor infekcije za svoje vlasnike, utjecaj infekcije SARS-CoV-2 virusom na zdravstveno stanje kućnih ljubimaca gotovo je potpuno nepoznat. Istovremeno, nedostatne znanstvene spoznaje izazivaju zabrinutost vlasnika i opće javnosti«, navodi se u pozivu.

Vlasnicima se stoga nudi mogućnost kliničkog pregleda kućnih ljubimaca u cilju ustanovljavanja znakova infekcije dišnog sustava te testiranje kućnih ljubimaca na prisutnost SARS-CoV-2 protutijela.

Na Klinikama Veterinarskog fakulteta na kućnim ljubimcima će napraviti klinički pregled, uzeti uzorke krvi, obriske sluznica te rendgensku pretragu.

Uvjeti sudjelovanja su pozitivan nalaz vlasnika ili ukućana (PCR ili brzi antigenski test) na COVID-19, dokaz o vlasništvu nad životinjom te ispunjen upitnik (.pdf).

Broj sudionika je ograničen, a za sudjelovanje se potrebno prethodno naručiti na e-adresu: covid.ljubimci@vef.hr uz dostavu ispunjenog obrasca.

Više na: https://www.vef.unizg.hr/koronavirus/istrazivanje-zdravlja-kucnih-ljubimaca-iz-covid-19-pozitivnih-kucanstava-poziv/

(ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni