Predstavljeno prvo cjelovito diskografsko izdanje opere Ljubav i zloba

Predstavljeno prvo cjelovito diskografsko izdanje opere Ljubav i zloba

»Prva hrvatska opera Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskoga napokon je stigla tamo gdje je već odavno trebala biti – na nosač zvuka«, izjavila je u petak, 3. veljače rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije Ivana Kocelj na predstavljanju CD-a održanom na mjestu na kojemu je opera prije 170 godina i praizvedena, u nekadašnjemu Stankovićevu kazalištu, danas Staroj gradskoj vijećnici.

Snimka je ostvarena u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga. U suradnji je s njom Hrvatska radiotelevizija objavila nosač zvuka. Puno znanja i truda svih članova kreativnog i organizacijskog tima bilo je potrebno za realizaciju izvedbe ove opere i za pripremu ovog, po svemu zahtjevnog i višeslojnog, diskografskog izdanja koje operu predstavlja na način koji ovo stožerno djelo hrvatske kulture i baštine i zaslužuje.

»Hvala vam što ste se vratili na mjesto gdje je sve počelo! U prostorije u kojima je nastajala povijest hrvatske kulture i glazbe, hrvatskog jezika. Prošlo je ovdje mnogo ljudi, bilo je raznih odluka i političkih trenutaka. Momenti koji su obilježili povijest ovog doma, poput Ljubavi i zlobe, proglašenja službenim hrvatskog jezika još u doba govora Ivana pl. Kukuljevića, prva predstava Juran i Sofija, zacrtali su okvire standarda kojeg se moramo držati i ispod kojeg ne idemo. O promociji vlastite kulture i postignuća najviše bi sami trebali govoriti i otkrivati drugima. Putem ovog izdanja prve hrvatske opere vi upravo otvarate put tome i u budućnosti, novim generacijama za koje trebamo otkrivati nove načine učenja i predstavljanja«, rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić.

 »Naslov djela neobično je vezan uz sudbinu samog djela. Naime, dočekan je s ljubavlju da bi ga zatim pratila stoljetna zloba. To je, na žalost, slučaj s većinom hrvatske glazbe. Ako djelo preživi zlobu, doživi evo diskografsko izdanje 170 godina kasnije. Za mene je Vatroslav Lisinski puno značajniji skladatelj nego što mu to neki biografi priznaju. On je dijelio sudbinu svojeg djela. Od priznatog skladatelja, važnog aktera društvenih pa i političkih događanja do smrti u bijedi. Zahvalio bih se svima koji su sudjelovali jer mislim da su ovo djelo i njegov autor time dobili na važnosti koju i zaslužuju«, poručio je maestro Mladen Tarbuk.

Ovim izdanjem hrvatska kultura napokon dobila konceptualno zaokruženo i sadržajno cjelovito, stručno i reprezentativno diskografsko izdanje, koje može biti i naša iskaznica i naša putovnica za kulturnu pozornicu Europe i svijeta, rečeno je na predstavljanju glazbenog izdanje HRT-a. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni