Predstavljeno idejno rješenje za Obrtnički centar na Kajzerici

Predstavljeno idejno rješenje za Obrtnički centar na Kajzerici

Prvonagrađeni autor Ivan Galić naglasio je da je Obrtnički centar samo dio transformacije tog dijela Novog Zagreba, a zajedno s ostalim planiranim sadržajima dobit će na kvaliteti i raznolikosti

Nakon prevedenog urbanističko-arhitektonskog natječaja za izradu idejnog rješenja Obrtničkog centra s učilištem na Kajzerici prvu je nagradu dobio je autor Ivan Galić iz NOP studija. Njegovo je rješenje jučer predstavljeno u Gradskoj upravi.

„Zgrade u Ilici 49 i na Mažuranićevom trgu obilježile su početak 20. stoljeća, a ovaj kompleks na Kajzerici obilježit će arhitekturu 21. stoljeća“, izjavio je gradonačelnik Milan Bandić

Predsjednik Ocjenjivačkog suda Zoran Hebar rekao je da su na spomenuti natječaj pristigla četiri rada, od kojih je prvonagrađeni jednoglasno izabran. Obrtnički centar prostirat će se na okvirno 28.000 četvornih metara izgrađene površine, od čega će obrtničko učilište zauzimati 5.700 četvornih metara, praktikum i lokali oko 10.000 „kvadrata“, polivalentna dvorana 2.800 četvornih metara, a prostori Obrtničke komore i Udruženja zauzimali bi oko 5.500 četvornih metara.

Prvonagrađeni autor Ivan Galić naglasio je da je Obrtnički centar samo dio transformacije tog dijela grada, a zajedno s ostalim planiranim sadržajima dobit će na kvaliteti i raznolikosti. Idejno rješenje Centra osmišljeno je na način da se istaknu i odijele tri glavna sadržaja, ali i da se dobro uklopi i poveže u cjelinu s drugim predviđenim objektima. Dio s lokalima, dodao je, bit će svojevrstan trgovački centar u kojem će svoje proizvode promovirati i nuditi obrtnici, a koji će, za razliku od postojećih, naglašavati identitet samih obrtnika.

 obrtnicki_centar_kajzerica

„Ovaj Centar je nešto što smo čekali 100 godina i napokon smo pred realizacijom“, ustvrdio je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad. „Natječaj je gotov, sada je na redu ishođenje građevinske dozvole, a završetak gradnje očekujemo za koju godinu i tada ćemo ostvariti našu dugogodišnju želju da imamo sve na jednom mjestu, od obrazovanja mladih kadrova, do gotovog proizvoda“, dodao je.

Vraćanje Zagreba Savi

Predsjednik Udruženja obrtnika Zagreb Vlado Crkvenac istaknuo je da se ideja o gradnji Obrtničkog centra s učilištem rodila se i pokrenuta je u Udruženju.

Predsjednik Partnerskog vijeća Grada Zagreba Mladen Vedriš naglasio je da je riječ o velikom iskoraku za Grad i njegovo gospodarstvo jer su obrtnici razvojni potencijal i tradicija.

„Zgrade u Ilici 49 i na Mažuranićevom trgu obilježile su početak 20. stoljeća, a ovaj kompleks na Kajzerici obilježit će arhitekturu 21. stoljeća“, izjavio je gradonačelnik Milan Bandić. „Bit će to grad u gradu“, dodao je Bandić, naglasivši da je gradonačelnik Holjevac prešao Savu, „a nama je ostavio obavezu da vratimo Zagreb na Savu“. A ovaj projekt je upravo to, napomenuo je – vraćanje grada njegovoj rijeci.

„Uz predviđene sadržaje u kompleksu na Kajzerici, po mojem mišljenju nedostaje samo kongresni centar, a nakon što ga izgradimo možemo se posvetiti redizajnu Zagrebačkog velesajma“, mišljenja je Bandić, istaknuvši da je okvirni rok za završetak gradnje svih predviđenih sadržaja na Kajzerici četiri godine.

Uz kompleks Obrtničkog centra s učilištem, regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za jugoistočnu Europu i kompleksa URIHO – proizvodno-rehabilitacijskog sadržaja, ovaj dio Zagreba dobit će dodatnu važnost na gradskoj i regionalnoj razini, naglasila je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Jadranka Veselić Bruvo, dodavši da svi ovi projekti imaju uporište u Razvojnoj strategiji Grada Zagreba.  (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni