Predstavljeno deset finalista projekta UNIverzI-JA-DA

Predstavljeno deset finalista projekta UNIverzI-JA-DA

Osnovni cilj projekta UNIverzI-JA-DA je pružiti priliku studentima da se na stvarnim zadacima i uz podršku mentora educiraju i upoznaju s poduzetništvom te ostvare svoju inovativnu ideju

Od 44 prijavljena projekta na natječaj UNIverzI-JA-DA, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), u suradnji s Ministarstvom turizma RH, Gradom Zagrebom i Udrugom Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016, odabrala je 10 studentskih timova s najboljim idejama. Na konferenciji za novinare koja je 18. studenoga održana u prostorijama ESI Zagreb – Rijeka 2016., predstavljeni su svi finalisti, koji su imali priliku saznati o idejnim rješenjima drugih sudionika, kao i dobiti informacije o daljnjim fazama pripreme projekata.

Projekt UNIverzI-JA-DA, kojim se dodjeljuju financijska sredstva najboljim studentskim projektima u rješavanju zadataka tijekom održavanja Europskih sveučilišnih igara u Zagrebu i Rijeci u srpnju 2016. godine, omogućio je finalistima novčanu nagradu od 10. 000 kuna te priliku realizacije projekta.

Kvaliteti pristiglih rješenja u prilog idu i riječi glavnog tajnika ESI2016, Marka Žunića, koji je izjavio: „U samom opisu natječaja nije bilo predviđeno da ćemo snositi nikakve dodatne troškove, međutim, kada smo vidjeli kakve smo sve ideje dobili, Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016 odlučile su kako će pored iznosa kojeg daje HAMAG-BICRO još dodati 15 tisuća kuna za pobjednike.“

Projektom UNIverzI-JA-DA traže se četiri pobjednička projekta iz tri kategorije: Mobilna aplikacija, Turistička promocija hrvatske kulture i sporta te Urbani Zagreb. Ministarstvo turizma RH financira realizaciju dvaju pobjedničkih projekata iz kategorije Turistička promocija hrvatske kulture i sporta u iznosu od 200.000 kuna. Grad Zagreb za realizaciju pobjedničkog rješenja u kategoriji Urbani Zagreb izdvaja 70.000 kuna, dok Udruga Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016 osmišljava zadatak u kategoriji mobilne aplikacije te osigurava da se sva pobjednička rješenja primjene tijekom Europskih sveučilišnih igara.

Osnovni cilj projekta UNIverzI-JA-DA je pružiti priliku studentima da se na stvarnim zadacima i uz podršku mentora educiraju i upoznaju s poduzetništvom te ostvare svoju inovativnu ideju. Studenti se se imali priliku prijaviti putem Mreže studentskih poduzetničkih inkubatora (MSPI) čije su aktivnosti usmjerene na mentorstvo, edukaciju i poticanje studenata na ulazak u poduzetništvo te izgradnju poduzetničkih vještina već za vrijeme studija.

Studenti će uz pomoć mentora iz Mreže studentskih poduzetničkih inkubatora (MSPI), do kraja 2015. godine, razraditi svoju prijavljenu ideju u potpunosti. U siječnju 2016. godine očekuje ih javno izlaganje projekta kada će ostvariti pravo na navedenu HAMAG-BICRO potporu, a pobjednici natječaja i priliku za realizaciju cjelokupnog projekta na Europskim sveučilišnim igrama 2016. godine.

Univerzijada_studenti_poduzetnici_2

 Sve dodatne informacije nalaze se na: www.mspi.hr/UNIverzI-JA-DA.

Odabrani finalisti su:

Tim: Andrea (Andrea Dujić)
Projekt: Hot and Cold Croatia
Fakultet: Veleučilište u Šibeniku
Zadatak projekta jest izrada podmetača za čaše. Podmetači će biti napravljeni od kartonskog materijala na kojem će biti postavljena slika određene destinacije u crno-bijeloj tehnici.

Tim: LIGO (Ivona Mikulčić)
Projekt: Video produkcija Ligo
Fakultet: Fakultet političkih znanosti Zagreb
LIGO želi na zabavan i simpatičan način predstaviti sportaše, a suzdržati se od statističkih i rezultatskih analiza natjecanja. Video produkcija LIGO želi približiti sportaše publici snimanjem kratkih video priloga koji će se objavljivati na zasebnom YouTube kanalu.

Tim: Limitless (Zoran Mičuda, Luka i Karko Knezić)
Projekt: #CROcultureSCULPTURE
Fakultet: Agronomski fakultet i Ekonomski fakultet u Zagrebu
Studentski tim osmislio bi određen broj skulptura iz hrvatske kulturne povijesti (penkala, torpedo, Vučedolska golubica, Nikola Tesla…) koje bi se postavile na lokacije Europskih studentskih igara – u Rijeci i u Zagrebu. Svrha projekta bila bi promocija kulture u RH.

Tim: TEAM COCCOBALL (Ivo Brajlović)
Projekt: „COCCOBALL – OLD SPORT FOR A NEW AGE“
Fakultet: Visoka škola za menadžment i dizajn ”Aspira”
Predstavljanje Cocoballa kao hrvatskog sporta koji ima za cilj ujedinjavanje različitih segmenata, promoviranje sporta i hrvatskog proizvoda, uvodna prezentacija i prezentacija igre, organiziranje utakmica/turnira među studentima različitih zemalja u svrhu stvaranja platforme za zajedničko djelovanje u obrazovnim i društvenim aktivnostima.

Tim: Hrkify (Ivan Orehovec)
Projekt: Feel EUG2016
Fakultet: FER Zagreb
Cilj ovog projekta je potaknuti sve sudionike EUG2016 na upoznavanje kulture grada domaćina, veću posjećenost sportskih događanja te međusobno druženje I upoznavanje uz pomoć virtualnog mobilnog ljubimca (maskote) Hrkija. Svaka osoba s mobilnom aplikacijom ima vlastitog Hrkija koji postaje obrazovaniji nakon što osoba posjeti određene znamenitosti grada domaćina.

Tim: INFINIUM (Marko Božac, Petar Šegina, Luka Perić i Stanko Krtalić Rusendić)
Projekt: Hrki na slici
Fakultet: Ekonomski fakultet, FER, Studij dizajna
Aplikacija će nuditi najnovije informacije za posjetitelje kako bi bili u toku s događajima i adekvatno informirani..

Tim: Komarci (Hrvoje Horvat, Andrej Hanzir, Nino Mihovilić, Sabo Barbara)
Projekt: Univerzijada 2016
Fakultet: Ekonomski fakultet, FER, Grafički fakultet
Aplikacija će osim obaveznih sadržaja i kriterija (usklađeni vizualni identitet i ažurnost podataka koji se nalaze na web stranici) i nekih dodatnih (pregled i raspored događaja, informacije o javnom prijevozu, upute i podatci o restoranima, klubovima i zabavnim sadržajima u gradu…) ponuditi i opciju umrežavanja sudionika natjecanja kroz komentare i grupne razgovore u aplikaciji.

Tim: FUNOS (Nikica Grubešić)
Projekt: Maraton intelektualnih borbi
Fakultet: Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Cilj mi je napraviti igru, u kojoj bi se prijavilo više ekipa(npr.10 ekipa iz 10 europskih gradova).Svaka ekipa treba imati po jednog „stručnjaka“ iz određenih područja (npr. za sport,novinarstvo i kemiju prijavit će se studenti koji studiraju te smjerove). Igralište bi bio čitav Zagreb sa svojim kulturnim znamenostima kao mjestima dvoboja.

Tim: INCLUDE (Ivan Mrvoš)
Projekt: Pametne klupe
Fakultet: FESB Split
Ideja je postaviti pametne klupe koje bi se koristile za vrijeme Europskih sveučilišnih igara, ali i nakon održavanja samih sveučilišnih igara. Pametne klupe energetski su neovisan proizvod. Na sebi imaju solarne ploče koje prikupljaju sunčevu svjetlost koja se zatim akumulira unutar baterija koje se nalaze u klupi. Na svojim bočnim stranama imaju USB priključke (četiri) preko kojih korisnici klupe mogu puniti svoje mobitele i tablete.

Tim: Udruga studenata Grada Zagreba (Luka Krznarić Matarić)
Projekt: All sides of Zagreb
Fakultet: Veleučilište Baltazar
Jedan od ciljeva ovog projekta je pružanje doživljaja noćnog života u gradu Zagrebu s obzirom na fokusnu grupu mladih ljudi tj. studenata. Organizacija zabava i tematskih večeri u različitim noćnim klubovima s različitim glazbenim žanrovima… Degustacija domaćih piva i predstavljanje pivničke kulture u gradu organizacija izleta na Sljeme uz mogućnost noćenja i obroka u planinarskim domovima. Informiranje posjetitelja o rekreacijskim parkovima u gradu. U suradnji s teretanama i bodybuilding klubovima otvaranje mogućnosti posjetiteljima za besplatne treninge i korištenje sprava za vrijeme trajanja EUG2016.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni