Predstavljeno 12 likovnih intervencija u zagrebačkim bolnicama

Predstavljeno 12 likovnih intervencija u zagrebačkim bolnicama

(Agata Lučić, “Sirena” KBC Zagreb, bolnica Rebro, Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju / Foto: Ivo Kosanović)

Na stručno-izlagačkom skupu u Klubu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u ponedjeljak je predstavljen projekt “Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost u svrhu zdravlja“.

Predstavljene su izvedene likovne intervencije jedanaest umjetnika te projektni katalog.

U okviru projekta ostvareno je 12 likovnih intervencija na lokaciji KBC-a Zagreb: u bolnici Rebro i Klinici za ženske bolesti i porode (Petrova) te u Klinici za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva). Riječ je o radovima koje potpisuju slijedeći umjetnici: Ivana Pipal, Jasmina Krajačić, Vanda Čižmek, Marta Tuta, Olena Sokolovska, Vida Meić, Ivo Kosanović, Agata Lučić, Ida Jakovljević, Ivan Stanišić i Melinda Šefčić.

(Marta Tuta, “Sretni prijatelji”, KBC Zagreb, bolnica Rebro, Klinika za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata, Odjel za dječju ORL, istočni češalj, 4. kat)

Projekt se izvodio pod vodstvom autorice projekta dr. art. Melinde Šefčić, u partnerstvu s Kliničkim bolničkim centrom Zagreb, Klinikom za dječje bolesti Zagreb te Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Novitet projekta jest uspješna suradnja s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu koja je rezultirala uključivanjem triju studenata: Agate Lučić, Ide Jakovljević i Ivana Stanišića koji su pod mentorstvom red. prof. Svjetlana Junakovića i voditeljice projekta oslikali tri bolnička prostora na lokaciji KBC Zagreb, bolnica Rebro.

(Ivan Stanišić, “Drvo života”, KBC Zagreb, bolnica Rebro, Klinika za pedijatriju, Zavod za neonatologiju i neonatološku intenzivnu medicinu, istočni češalj, 5 kat)

Projekt su financirali Zaklada Adris, Grupa HEP te zagrebačka Gradska skupština.

(Melinda Šefčić “Tropski san”, KBC Zagreb, bolnica Rebro, Klinika za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata, Poliklinika ambulante za dječju ORL, bijela zgrada, 1. kat)

(Fotografije: Ivo Kosanović)