Predstavljeni školski udžbenici usklađeni s novim kurikulom

Predstavljeni školski udžbenici usklađeni s novim kurikulom

Riječ je o 50 udžbenika s pripadajućim dodatnim materijalima za osnovnu i srednju školu za sljedeću školsku godinu

Izdavačka kuća Alfa u utorak je u zagrebačkom Matisu predstavila nove udžbenike razvijene u skladu sa službenom inačicom kurikuluma, koja je stupila na snagu početkom godine.

Riječ je o 50 udžbenika s pripadajućim dodatnim materijalima za osnovnu i srednju školu za sljedeću školsku godinu, a biraju se od 1. do 15. lipnja putem online aplikacije.

Novi udžbenici imaju novi dizajn, standardizirani format i bolje tehničke karakteristike.

Od ove godine udžbenici su sadržajno, grafički i jezično prilagođeni učenicima s teškoćama u razvoju, a potpuno su usklađeni s udžbenicima za redoviti program.

Na prilagodbi udžbenika je radila logopedinja Željka Butorac. Primjerice, kad se radi o sadržajnoj prilagodbi djeci s teškoćama u razvoju to se odnosi na smanjenje opsega zadataka i vokabulara, na smanjenje broja rečenica te uporabu jednostavnije sintakse.

Kako je rečeno, udžbenici prate unaprjeđenja postignuta u eksperimentalnoj fazi kurikularne reforme 2018 godine. To znači standardizaciju formata i dizajna te sustav digitalnih udžbenika na platformi mozaBook koja učenicima pruža mogućnost da u sklopu školskog obrazovanja steknu znanja na način na koji do sada nisu imali priliku vizualizacijom, simulacijom i interakcijom.

„Udžbenici koji su usklađeni s novom obrazovnom reformom Škola za život ponuđeni su u tiskanoj i digitalnoj inačici. Digitalna verzija udžbenika u sebi sadrži sve dodatne sadržaje u obliku slika, video materijala, 3D modela kojima učenici mogu dobiti prikaz nekih apstraktnih stvari na dosad neviđen način, gdje mogu tu apstrakciju svesti na jednostavnu razinu zornosti, gdje će moći sve puno bolje i dublje shvatiti”, rekao je za ZG-magazin Domagoj Dedić, voditelj marketinga izdavačke kuće Alfa.

Naglasio je da se tiskani udžbenici ne ukidaju nego dobivaju svoju nadogradnju u obliku digitalnog udžbenika.

„Djeca će na kraju tiskanog udžbenika dobiti kod. Kad taj kod upišu u platformu na mozaWeb, imat će pristup digitalnoj inačici udžbenika“, pojasnio je Dedić. Direktor izdavačke kuće Alfa Miro Petric je rekao da je temelj učenja i poučavanja u Hrvatskoj i razvijenim državama tiskani udžbenik.

„Platforma i digitalni slojevi omogućuju djetetu vidjeti, analizirati, proučiti i vizualizirati nešto što se ne može crtežom, bilo kakvim grafikonom ili pričom“, istaknuo je Petric.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni