Predstavljene slikovnice hrabre Antonije Vuletić koja je dvaput pobijedila malignu bolest

Predstavljene slikovnice hrabre Antonije Vuletić koja je dvaput pobijedila malignu bolest

Udruga „Ljubav na dijelu” u subotu je na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježila Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti. Tom prigodom predstavljene su slikovnice 23-godišnje Antonije Vuletić koja je dva puta poobijedila tumor na mozgu.

Svoju borbu s opakom bolešću opisala je u slikovnici Ljubav na djelu, a slikovnica je namijenjena istoimenoj udruzi te je svojevrsna podrška svoj djeci oboljeloj od malignih bolesti.

„Imala sam devet godina kad mi je dijagnosticiran tumor na mozgu. Dosta teško sam to doživjela. Prvi put mi je bilo najgore kad sam kao dijete morala ostati u bolnici. To je za mene bio veliki šok. No s dobrom i jakom vjerom i pozitivnošću sam to prebrodila. Drugi put sam u bolnici zbog tumora završila 2011. godine, ali tada sam već znala što me čeka i bila sam hrabrija. Vjera i pozitiva su me ojačale“, ispričala je za ZG-magazin hrabra Antonija.

Dodala je da su joj prijatelji bili velika podrška tijekom bolesti, ali najveća podrška je bila obitelj, pogotovo majka koja je osnovala Udrugu „Ljubav na djelu”. U svojoj bolesti Antonija je otkrila i dar za pisanjem.

„Kad sam 2005. godine ležala u bolnici počela sam pisati priče, pjesme i igrokaze te se još i danas bavim pjesništvom. Uz pomoć književnice Silvije Šesto napravila sam svoju prvu slikovnicu Mali mak. Ideja za drugu slikovnicu došla je jer sam željela napraviti nešto za udrugu i ta slikovnica dječjim jezikom govori kako sam preživjela bolest. Zove se kao i udruga Ljubav na djelu jer sam ljubav uzela kao lik, srce koje mi je pomoglo da prebrodim bolest”, kaže Antonija. Naglasila je da sada radi u udruzi i želi biti podrška djeci oboljeloj od malignih bolesti te za njih i dalje pisati slikovnice.

„Kad sam gostovala u raznim emisijama pitali su me što mi je najviše pomoglo da prebrodim bolest, a odgovorila sam – što drugo nego ljubav, vjera i pozitiva. Kad je osoba pozitivna, ima veliku hrabrost i vjeru, odnosno vjeruje da će sve biti dobro onda će i biti tako“, zaključila je Antonija.

Predsjednica Udruge „Ljubav na djelu” i Antonijina majka Ljiljana Vuletić danas je sretna što njezina kći živi normalo, a takav život želi i drugoj djeci oboljeloj od malignih bolesti.

„Današnji dan želimo obilježiti najsvečanije za svu djecu svijeta oboljelu od malignih bolesti. To je teška bolest. Udruga „Ljubav na djelu” osnovana je 2011. godine za pomoć roditeljima djeci koja se liječe na onkološkom odjelu. Roditelji se suočavaju s mnogim problemima, a udruga pokušava naći načine da liječenje djece bude što uspješnije i brže“, rekla je za ZG-magazin Ljiljana Vuletić. Spomenula je da je do sada petstotinjak obitelj i dobio pomoć od udruge. Osigurala je tri apartmana za smještaj u blizini Dječje bolnice u Klaićevoj. Također je obiteljima pomogla kroz razne donatorske akcije, ali i bolnicama kupnjom uređaja za liječenje djece.

Uz brojne Zagrepčane i osobe iz javnog života podršku Antoniji Vuletić i radu Udruge „Ljubav na djelu dali su svojim dolaskom ministar zdravstva Vili Beroš i pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb primarijus Milivoj Novak.

„U Hrvatskoj svake godine od malignih bolesti oboli od 130 do 150 djece, a najčešća maligna bolest je leukemija. Rezultati liječenja malignih bolesti u Hrvatskoj po uspješnosti su apsolutno usporedivi sa svijetom, posebice Europom. Iznad sredine smo Europske unije i na to smo ponosni. Ono što želimo postići današnjom akcijom jest ukazati na gradnju novog Odjea za pedijatrijsku hematologiju u KBC-u Zagreb. Investicija je vrijedna oko 32 milijuna kuna, polovica radova je napravljena i očekujemo da će se odjel otvoriti do kraja ove godine. Time ćemo dobiti bolje rezultate liječenja, jer uvijek se može bolje, ali i ljudskije s pristojnijim uvjetima za oboljelu djecu i njihove roditelje“, rekao je primarijus Novak.

Ministar Beroš je izrazio zadovoljstvo što će Hrvatska uskoro dobiti plan borbe protiv raka, nakon čijeg donošenja slijedi izrada akcijskog plana, gdje će se detaljizirati svi koraci koji se moraju provoditi da bi se poboljšala briga za liječenje onkoloških bolesnika.

Ministar je spomenuo i izgradnju Nacionalne dječje bolnice, gdje će se liječiti i onkološki bolesnici, a u tijeku je javni natječaj za studiju o izvodljivosti koji će trajati godinu dana. Nakon toga će se aplicirati za europska sredstva, a ministar je rekao da Vlada traži i druge mogućnosti kako bi se ubrzao proces financiranja.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni