Predstavljena zeleno-lijeva koalicija za lokalne izbore

Predstavljena zeleno-lijeva koalicija za lokalne izbore

Kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević u utorak je ispred zagrebačke Gradske skupštine najavio da će Zagreb je NAŠ! i Možemo izaći na lokalne izbore u koaliciji s Novom ljevicom, Zelenom alternativom – OraH i strankom Za grad.

Naglasio je da se radi o nastavku suradnje zeleno-lijeve koalicije koja je započela suradnju za lokalne izbore 2017. godine te je danas, kako je rekao, prva politička opcija Zagrebu, a treća na državnoj razini.

“Polako, ali sigurno mijenjamo politički krajolik i zastupamo vrijednosti ekološke održivosti, socijalne pravde i demokratizacije društva”, izjavio je Tomašević.

Naglasio je da će se koalicija nakon pobjede na izborima usredotočiti na šest područja. To su povećanje recikliranja i kompostiranja otpada te zatvaranje odlagališta Jakuševac, proširenje i uređenje mreže vodoopskrbe, brži i kvalitetniji prijevoz te razvoj biciklističke infrastrukture. Nadalje, prioritet će biti cjelovita i zelena poslijepotresna obnova, moderne škole i vrtići opskrbljeni lokalno proizvedenom hranom te odgovarajuća skrb za starije i zdravstvena zaštita dostupna svim građanima.

Na upit novinara o tome kad se planira zatvoriti Jakuševac Tomašević je istaknuo da taj problem traje 20 godina, “a prema garnituri Milan Bandić i HDZ to odlagalište bi trebalo raditi do 2029.”

Zatvaranje Jakuševca odmah nakon izvora

“Mi ga planiramo zatvoriti u prvom mandatu kad dođemo na vlast”, rekao je Tomašević. Dodao je da nakon izbora planira se promijeniti sustav naplate otpada kako bi stimulirali građane na odvajanje. Najavio je da će se graditi sortirnice te će se umjesto predimenzioniranog centra za gospodarenje otpadom raditi manji centar za reciklažu.

Ivana Kekin iz Nove ljevice najavila je poboljšanje skrbi za starije proširenja mreže javnih gradskih domova, a dijelom kroz druge modele skrbi, primjerice pomoć u kući, što će omogućiti da građani žive dulje u svojim domovima.

Spomenula je da će se poboljšati zdravstvena skrb kroz proširenje mreža primarne zdravstvene zaštite, ali i izgradnju nove funkcionalne bolnice u Novom Zagrebu.

Zorislav Antun Petrović iz Zelene alternative – OraH govorio je o ozelenjavanju javnih površina te uvođenju transparentnosti u radu javnih vlasti i poduzeća.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni