Predstavljena vizija kina Europa

Predstavljena vizija kina Europa

(Foto: zagreb.hr)

Govoreći o viziji programa Bujas je istaknuo da će se održati njegova dosadašnja kvaliteta te će se prikazivati filmovi koji inače ne bi doživjeli komercijalnu distribuciju

U Kulturnom informativnom centru (KIC) danas su predstavljeni Plan i vizija razvoja kina Europa te arhitektonski plan uređenja. Radovi bi trebali završiti do 2022. godine, a nakon što je više od godine dana bilo zatvoreno, kino Europa će tada ponovno postati kulturno središte Zagreba.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković je rekla da je kino Europa najljepše i najstarije zagrebačko kino. Naglasila je da je ono nezaobilazni kulturni sadržaj koji svjedoči o zagrebačkoj pripadnosti europskom kulturnom krugu.

Arhitektom Alan Braunom je predstavio arhitektonski projekt uređenja prostora, dok je o budućnosti kina govorio ravnatelj KIC-a Petar Bujas. Govoreći o viziji programa Bujas je istaknuo da će se održati njegova dosadašnja kvaliteta te će se prikazivati filmovi koji inače ne bi doživjeli komercijalnu distribuciju.

“Prikazivat će se filmovi zapostavljenih žanrova kao što su dokumentarni, eksperimentalni i kratkometražni filmovi. Pokrenut će se interdisciplinarni projekti koji će valorizirati bogatu povijest europske, ali i hrvatske filmske baštine”, rekao je ravnatelj Bujas. Dodao je da će programski fokus biti na raznovrsnosti filmske umjetnosti i filmskih formata te na široj ulozi filma u suvremenoj kulturi.

“Naglasak će biti na edukacijskoj komponenti u skladu s viđenjem kina kao svojevrsnog muzeja pokretnih slika koji izmiču stisku tržišta. Repertoar će pratiti svjetske tokove na filmskoj sceni i zagrebačkoj publici donijeti međunarodne, europske, regionalne i hrvatske filmske novitete”, kazao je Bujas. Naglasio je da će kino Europa program obogatiti suradnjom s filmskim festivalima, udrugama civilnog društva, specijaliziranim agencijama i kulturnim organizacijama.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić podsjetio je da su u tajkunskoj privatizaciji prije 12 godina oteta četiri zagrebačka kina, među kojima je i kino Europa.

“Kino Europa je najstarije kino u Zagrebu, jedno je od najstarijih središta kulturnih događanja u Zagrebu i ono je zaštićeno kulturno dobro. Samo da se ne pretvori kao s prijašnjim najmoprimcem, da pod A bude šank, a pod B kultura. Volio bih da pod Ž bude šank, a sve do slova Ž da bude kultura”, poručio je gradonačelnik Bandić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni