Predstavljena tehnološka rješenja za pametne gradove

Predstavljena tehnološka rješenja za pametne gradove

„Pametna rješenja moraju biti održiva, moraju uključivati informatičke i komunikacijske tehnologije te nositi dodanu društvenu vrijednost. U tome vidimo veliki potencijal u hrvatskim inovatorima, razvojnim tvrtkama i već etabliranim poduzećima“, istaknuo je Ivan Matanović iz Zaklade Konrad Adenauer

Ivana Vranješ

U organizaciji poslovnog tjednika Lider u utorak je na Zagrebačkom velesajmu održana 5. međunarodna konferencija Smart Cities – Pametna rješenja do održivoga grada koja je okupila predstavnike gradova, javnog sektora te inozemne predavače. Sudionici konferencije raspravljali su o postojećim strategijama implementacije pametnih rješenja u svrhu održivosti i podizanja kvalitete života u gradovima.

Konferenciju je otovrila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika dr. Olivera Majić, doc. “Danas govorimo o razvijenom poslovnom modelu učinkovite Gradske uprave kojemu je u fokusu djelovanje i participacija građana te tehnologija koja će svima biti na raspolaganju”, kaže Majić koja je naglasila kako je tehnologija ključni faktor s pomoću koje će građani do informacija dolaziti 0 – 24 sata, 7 dana u tjednu, a sve ulazi u Okvirnu strategiju Grada Zagreba – Zagreb Smart City, vizija do 2030. godine.

Glavni urednik tjednika Lider Miodrag Šajatović je dodao kako su ovakva predavanja idealna prilika da se gradonačelnicama i gradonačelnicima olakša ionako zahtijevan posao. “Nije nimalo lagan i jednostavan zadatak iz lepeze tehnoloških postignuća odabrati ona koja će biti korisna za njihove građane. Gradovi i gradska infrastruktura iznimno su kompleksni sustavi koji moraju udovoljavati mnogim potrebama građana”, rekao je Šajatović.

Ultrbrzi internet za sve građane

Predstavnik njemačke Zaklade Konrad Adenauer Ivan Matanović je istaknuo kako je tema o pametnim gradovima aktualna, jer 75 % stanovništva Europe živi u gradovima. „Njemačka je razvila izvrsnu infrastrukturu te ju koristi kao podlogu za razvoj pametnih gradova. Ovi gradovi su jedna od tema koalicijskog sporazuma sadašnje njemačke vlade, a digitalna uprava je njihovo središnje postignuće“, rekao je Matanović. Dodao je da koalicijski sporazum njemačke vlade predviđa velike poticajne programe za pametne gradove i sela.

„Pametna rješenja moraju biti održiva, moraju uključivati informatičke i komunikacijske tehnologije te nositi dodanu društvenu vrijednost. U tome vidimo veliki potencijal u hrvatskim inovatorima, razvojnim tvrtkama i već etabliranim poduzećima“, istaknuo je Matanović.

U sklopu konferencije je održan okrugli stol na kojem su se gradonačelnici i predstavnici gradova osvrnuli na nove projekte te primjere upravljanja gradovima i inovacijama radi poboljšanja kvalitete života građana.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak predstavio je projekt otvoreni proračun preko kojega će građanima od idućeg mjeseca biti dostupne informacije o svim računima koje plaća Gradska uprava.

U Varaždinu će se iduće godine napraviti optička mreža za ultrabrzi internet do svakog domaćinstva. Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok je rekao da će to utjecati na rast prihoda gradskog proračuna za više od 2 posto.

Što se tiče grada Zaprešića, u tijeku je priprema natječaja za izmjenu sustava javne rasvjete vrijednog 10 milijuna kuna, kao i natječaji za reciklažna dvorišta. Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk je rekao da se radi na osnivanju odjela tehničko-tehnoloških operacija i na alternativnim izvorima toplinske energije.

Strategija Smart City Zagreb objedinjuje 6 područja i 27 mjera kojima je dugoročno definiran smjer razvoja Zagreba, a veliki broj pametnih rješenja je već u primjeni.

U sklopu konferencije inovativne kompanije pokazale su kako tehnologija utječe na poboljšanje života u gradovima.

Usluga e-pošta

Tvrtka Eccos inženjering d.o.o. iz Zagreba poznata je po projektiranju, izgradnji i održavanju sustava tehničke zaštite i sigurnosti, parkirališnih rješenja i sustava, razvoju programskih aplikacija, sustava automatizacije i energetske učinkovitosti te njihovoj primjeni u raznovrsne profesionalne programske aplikacije.

„U Zagrebu smo implementirali sustav za naplatu parkiranja na ulicama. To su pametni terminali, a osim plaćanja kovanicama i novčanicama postoji mogućnost plaćanja bankovnim i kreditnim karticama s druge strane nije samo za uslugu naplate parkinga nego i za druge usluge. Ono što smo do sada implementirali je prikaz turističkih informacija grada Zagreba, informacija Turističke zajednice grada Zagreba, a razvijamo aplikaciju za prodaju i naplatu drugih gradskih usluga, kao što je kupnja ulaznica za zoološki vrt”, rekao je za ZG-magazin Ivan Bilać, direktor prodaje.

Hrvatska pošta je predstavila svoju uslugu e-pošta.

„To je digitalna distribucija dokumenata – slanje i primanje dokumenata putem interneta, a to mogu koristiti pravne i privatne osobe. S uslugom smo počeli 2014. godine i u početku je bila samo za građane, primanje računa za komunalne usluge za građane, a onda smo razvijali uslugu i prema poslovnim korisnicima. Sukladno zakonu o e-računima u postupcima javne nabave prilagođeni smo da budemo informacijski posrednik. Rezultati nisu loši, s obzirom da je digitalizacija poslovanja u tijeku. Od 1. srpnja Zakon će se preslikati na pravne osobe, odnosno i oni će trebati slati račune u elektroničkom obliku prema obveznicima javne nabave“, rekla je Vanja Balley, ekspert za digitalne usluge u Hrvatskoj pošti.

Dodala je da pametni gradovi idu u smjeru jednostavnijeg poslovanja i digitalizacije. Stoga smatra da je ova usluga Hrvatske pošte važna.

„Poštanske usluge su nam i dalje glavna djelatnost , ali sve više se ide prema digitalizaciji usluga u skladu s trendovima koji se događaju i u Hrvatskoj“, istaknula je Balley.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni