Predstavljena Socijalna slika Grada Zagreba za 2019. i 2020. godinu

Predstavljena Socijalna slika Grada Zagreba za 2019. i 2020. godinu

U prostorijama Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) u srijedu je predstavljena komparativna Socijalna slika Grada Zagreba za 2019. i 2020. godinu koja predstavlja zbir pokazatelja i socijalnih indikatora o kvaliteti života Zagrepčana.

Dokument je izradilo Socijalno vijeće Grada Zagreba i CERANEO – Centar za razvoj neprofitnih organizacija u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Prikazani su najizazovniji trendovi socijalnog razvoja Zagreba prema devet područja: stanovništvo, kućanstvo i obitelj, stanovanje, odgoj i obrazovanje, zaposlenost i nezaposlenost, ekonomski pokazatelji, zdravstvena zaštita, socijalna zaštita te sufinanciranje projekata i programa.

Ove godine naglasak se stavlja na izazove nošenja sa socijalnim učinkom bolesti COVID-19 i potresa u Zagrebu. Dvostruki izazovi pandemije i elementarne nepogode ili prirodne katastrofe stavio je pred Grad Zagreb brojne zadatke u pogledu stanovanja i stambenog zbrinjavanja. Sustav odgoja i obrazovanja također nisu zaobišle velike promjene.

Strah od virusa ušao u sve pore društva

Što se tiče stanovništva strah od virusa ušao je u sve pore društva. Najviše je brige i tjeskobe uzrokovao među najstarijom, ujedno i najugroženijom populacijom. Potres je dodatno produbio atmosferu straha.

Neki ključni zaključi i preporuke ovogodišnje Socijalne slike su nastavak osvještavanja osobite osjetljivosti starijih osoba u kontekstu zaraze koronavirusom te nastavak osiguranja usluga socijalne podrške pogotovo starijim osobama u nepovoljnom položaju. Nadalje tu je i integralan pristup obnovi oštećenih zgrada, poticanje razvoja strategije otpornosti na nove krize u sustavu odgoja i obrazovanja, razvoj programa podrške zapošljavanju posebice onih najpogođenijih krizom, jačanje potencijala Grada za iskorištavanje EU fondova u području socijalne politike…

Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević je rekla da se Socijalna slika Grada Zagreba izrađuje od 2000. godine “To je osnova za implementiranje svih novih mjera u socijalnu politiku Grada Zagreba”, rekla je Pavičić Vukičević. Izrazila je zadovoljstvo što je na posljednjoj sjednici Gradske skupštine usvojena Zagrebačka strategija protiv siromaštva.

“U narednom razdoblju ćemo znati koliko su potres i pandemija ostavili posljedice na kvalitetu života naših sugrađana, ali ćemo znati i odgovoriti na probleme, donijeti nove programe i sadržaje koji će građanima pomoći da prebrode krizu”, poručila je Pavičić- Vukičević.

 Ivana vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni