Predstavljena publikacija o zagrebačkim gerontološkim centrima

Predstavljena publikacija o zagrebačkim gerontološkim centrima

(Foto: zagreb.hr)

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba danas je u zgradi Gradske uprave predstavljena publikacija Program podrške u lokalnoj zajednici „Gerontološki centri Grada Zagreba – 17 nam je godina tek.

Tom je prigodom prikazan i promotivni film 18. Gerontološki tulum. Film je izradio Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom izradio u suradnji s domovima za starije osobe u nadležnosti Grada Zagreba i Zakladom „Zajednički put“.

Čestitajući Međunarodni dan starijih osoba, pročelnica Ureda Romana Galić je istaknula kako Grad Zagreb gotovo dva desetljeća ustrajno radi na stvaranju uvjeta za zdravo i aktivno starenje.

„Publikacijom smo željeli prikazati što je učinjeno za unapređenje skrbi za osobe starije životne dobi. U joj je prikazano kako je sve počelo i koje su usluge pružane”, pojasnila je Galić.

Podsjetila je da je 2004. godine pokrenut projekt Gerontološki centri Grada Zagreba.

„Danas je uslugama i aktivnostima gerontoloških centara u 17 gradskih četvrti obuhvaćeno više od 7000 starijih sugrađana”, kaže Galić. Dodala je kako treba osmisliti nove programe ne bi li se podigla kvaliteta života starijih osoba u Hrvatskoj.

Jedan od gerontoloških centara je i u Domu za starije osobe Centar.

„Naš gerontološki centar je osnovan 2006. godine i nudi niz aktivnosti za umirovljenik iz lokalne zajednice”, rekla za ZG-magazin voditeljica Gerontološkog centra, socijalna radnica Sanela Kovač Gajski. Spomenula je rekreativne aktivnosti kao što su aerobik, plesna grupa, medicinska gimnastika te književne i literarne grupe.

„Grupe pomažu osobama da održe funkcionalnu sposobnost, ali i socijalne odnose”, pojašnjava Kovač Gajski.

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba u Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ održana je 216. gerontološku tribina „Moderne tehnologije za svaku dob“. Cilj tribine je podizanje svijesti o problemima s kojima se starije osobe susreću u suživotu s modernim tehnologijama. Na događaju su sudjelovali istaknuti domaći i svjetski stručnjaci koji su iznijeli zanimljive podatke te dodatno naglasili važnost brige o našim starijim sugrađanima.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni