Predstavljena publikacija o tržištu nekretnina u Hrvatskoj

Predstavljena publikacija o tržištu nekretnina u Hrvatskoj

„Cilj nam je da izbjegnemo cjenovne balone koje uzrokuje nedostatak relevantnih podataka, a oni mogu imati za posljedicu izazivanja nekretninske tržišne krize te posljedično i ekonomske krize“, istaknuo je ministar Štromar

Ivana Vranješ

U organizaciji Ekonomskog instituta Zagreb i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u ponedjeljak je održan stručni skup Tržište nekretnina Republike Hrvatske na kojem je predstavljena publikacija Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske 2012.-2017. (.pdf).

Publikacija daje analizu glavnih trendova na tržištima stanova i apartmana, obiteljskih kuća, poslovnog prostora, poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta. Analiza prikazuje trendove koji se bilježe na razini cjelokupne zemlje, županija, pojedinih jedinica lokalne samouprave, a za Grad Zagreb i na razini katastarske općine.

U ovoj publikaciji se po prvi puta javnosti stavljaju na raspolaganje temeljni podaci o tržištu nekretnina, podaci o prosječnim ostvarenim kupoprodajnim cijenama nekretnina za sve tipove nekretnina. Publikacija sadrži i podatke poput prosječne površine nekretnina koje su predmet kupoprodajnih transakcija te prosječne starosti tih nekretnina, a jedno je poglavlje posvećeno i analizi priuštivosti stambenih nekretnina po jedinicama lokalne samouprave.

Pomoć građevinskom sektoru

Objavljivanje ove publikacije pozdravio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar koji je rekao kako će ona biti značajna ne samo za osobe vezane za tržište nekretnina, nego i za ekonomsku struku i sve građane.

“Sada imamo informacije ne samo o broju stanova, apartmana i kuća koje su prodane i kupljene u pojedinim dijelovima Hrvatske, već imamo uvid i u tijek kretanja cijena nekretnina, ali i socijalno-ekonomske aspekte tržišta nekretnina“, rekao je ministar Štromar. Dodao je kako je cilj objavljivanja ove publikacije bio da se dobije transparentan pregled nekretnina utemeljen na konkretnim podacima što će omogućiti bolje planiranje građana koji namjeravaju riješiti svoje stambeno pitanje, ali i za one koji prodaju nekretnine.

Štromar je rekao kako je publikacija namijenjena i procjeniteljima nekretnina koji rade procjenu za sudske ili gospodarske postupke, ali će pomoći i građevinskom sektoru u boljem planiranju.

„Cilj nam je da izbjegnemo cjenovne balone koje uzrokuje nedostatak relevantnih podataka, a oni mogu imati za posljedicu izazivanja nekretninske tržišne krize te posljedično i ekonomske krize“, istaknuo je ministar Štromar. Spomenuo je kako Ministarstvo ima dvije mjere kojima želi pomoći mladima da osiguraju svoj dom, a riječ je subvenciji za stambene kredite i mjeri POS-a.

„Prošle godine je 2.320 mladih obitelji zahvaljujući subvencioniranim kreditima ušlo u svoj dom, gdje je rođeno više od 250 djece. Do petka smo primili 1.013 novih zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, što znači da u ove dvije godine imamo 3333 obitelji koje su riješile ili su na putu rješavanja svog stambenog pitanja. Vjerujem da ćemo ove godine kroz tu mjeru preći brojku od 4 tisuće novih domova. Kada to zbrojimo s onih 8 tisuća kroz model POS-a, imamo više od 12 tisuća mladih obitelji koje su odlučile ostati u Hrvatskoj“, rekao je ministar. Dodao je da Ministarstvo nastavlja s tim mjerama, a uvjeren je da i će analize u publikaciji pomoći pri kreiranju ovakvih ali i sličnih mjera.

Zagreb je vrlo heterogeno tržište

Direktorica Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek je rekla da je ova publikacija nastala kao posljedica donošenja Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina iz 2014. te je propisana obveza pregleda stanja i trendova na tržištu nekretnina.

„Ovo je prvi puta da je zainteresirana javnost dobila pristup podacima kolika je prosječna kupoprodajna cijena za tip nekretnine za pojedine jedinice lokalne samouprave, što bi onda građanima i poduzećima trebalo omogućiti lakše i učinkovitije upravljanje nekretninama koje su u vlasništvu“, tvrdi Vizek.

Jedna od autorica publikacije, znanstvena suradnica na Ekonomskom institutu Marina Tkalec se osvrnula na tržište nekretnina.

„Što se tiče stanova njihove cijene do 2016. godine su neprestano padale, da bi u 2016. godini došlo do vrlo blagog oporavka te snažnijeg oporavka cijena u 2017. godini. Zagreb je vrlo heterogen kao cjelina i lokacija određuje cijene nekretnina. Što se tiče nekretnina u centru grada i nekim dijelovima oko centra zabilježen je rast cijena više nego na periferiji. Kad je riječ o priuštivosti nekretnina u Zagrebu su one priuštivije ne toliko zbog nižih cijena nego zbog većeg dohotka koji se ostvaruje iz plaća, jer u Zagrebu su veće plaće nego u ostatku zemlje“, rekla je Tkalec.

Spomenula je i da ekonomska i demografska situacija u istočnom dijelu Hrvatske se preljeva i na tržište nekretnina.

„Svi su pokazatelji da Slavojina izumire, vrlo je mali obrtaj nekretnina i broj transakcija. Poražavajuće je da Vukovarsko-srijemska županjija koja je najplodnija u poljoprivrednom smislu tek je na devetom mjestu po cijenama poljoprivrednog zemljišta i da su cijene poljoprivrednog zemljišta u toj županiji deset puta niže nego u Primorsko-goranskoj županiji“, istaknula je Tkalec.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni