Predstavljena nova oprema Specijalističke postrojbe civilne zaštite

Predstavljena nova oprema Specijalističke postrojbe civilne zaštite

S novom opremom Specijalistička postrojba civilne zaštite Grada Zagreba je definitivno najopremljenija postrojba u Hrvatskoj. Kontejneri i prikolica su posebno izrađeni prema potrebama zagrebačkih USAR timova, biti će smješteni na zbornim mjestima a u slučaju potrebe će se cestom ili helikopterom prebacivati na ugrožena područja

Ured za upravljanje u hitnim situacijama danas je u Zagrebu predstavio novu opremu za civilnu zaštitu. Za Specijalističku postrojbu civilne zaštite za spašavanje iz ruševina nabavljena su dva specijalna kontejnera za prijevoz i smještaj opreme koja će se koristiti za urbano spašavanje iz ruševina, i jednu prikolicu za prijevoz i smještaj opreme koja će se koristiti u akcijama gorskog i urbanog spašavanja. Radi se o jedinstvenoj i vrijednoj opremi koju posjeduje jedino Civilna zaštita Grada Zagreba.

Kontejnere i prikolicu će koristiti Specijalistička postrojba civilne zaštite za spašavanje iz ruševina koja se sastoji od dobrovoljaca koji su organizirani u USAR (Urban Search and Rescue) timove. Svaki USAR tim je sastavljen od dobrovoljaca članova Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, vodiči potražnih pasa (HUOPP, KOSSP), Hrvatske gorske službe spašavanja – stanica Zagreb, Zagrebački speleološki savez i Zagrebački radioamaterski savez.

S novom opremom Specijalistička postrojba civilne zaštite Grada Zagreba je definitivno najopremljenija postrojba u Hrvatskoj. Kontejneri i prikolica su posebno izrađeni prema potrebama zagrebačkih USAR timova, biti će smješteni na zbornim mjestima a u slučaju potrebe će se cestom ili helikopterom prebacivati na ugrožena područja.

Dodatna oprema

Kontejneri i prikolica će se osim za spašavanje iz ruševina koristiti i za spašavanje u teškim prometnim nesrećama ili spašavanju zatrpanih osoba iz prokopa ili klizišta. Osim stabilne opreme kojom su kontejner i prikolica opremljeni u idućoj fazi biti će popunjeni još dodatnom opremom sljedećom opremom kao što su: oprema za detektiranje osoba (bio radar, vibrafon, vibraskop), mjerni uređaji (toksimetri oksimetri eksplozimetri, daljinomjer, dinamometar i slično), set tesarskog alata za izradu drvenih potpornja, set minimalne vatrogasne opreme, elektro alat, naprave za vučenje i premještanje teških tereta, alat za razgrtanje i otkopavanje i drugo. Dio opreme USAR timovi već posjeduju a ostatak će se nabavljati sukladno mogućnostima.

Podsjećamo, danas u Zagrebu djeluje Zapovjedništvo civilne zaštite Grada Zagreba kao stručno operativno i koordinativno tijelo koje pruža stručnu pomoć i priprema akcije zaštite i spašavanja. Pored toga, u Zagrebu su osnovana i Zapovjedništava civilne zaštite u 17 gradskih četvrti pa tako svaka gradska četvrt ima svoje zapovjedništvo koje broji 8 članova. Osnovana je postrojba civilne zaštite za spašavanje iz ruševina (USAR – Urban Search and Rescue) koja se sastoji od 13 timova srednje kategorije, svaki sa po 36 pripadnika i tri potražna psa, postrojba za zaštitu i spašavanje iz vode koja se sastoji se od jednog tima s 3 skupine, ukupno 36 pripadnika, postrojba za logistiku – dva tima, svaki po četiri skupine od ukupno 99 pripadnika i 17 postrojbi civilne zaštite opće namjene po gradskim četvrtima svaka se sastoji od 105 pripadnika. Za provođenje mjera zaštite i spašavanja u slučaju potresa Civilna zaštita grada zagreba u ovom trenutku na raspolaganju ima spasilačku snagu od više od 2500 dobrovoljaca. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni