Predstavljena nova Miata

Predstavljena nova Miata

U odnosu na prethodnika, novi je model kraći i širi, a zahvaljujući novom pokretnom krovu masa je vozila značajno smanjena (govori se o 100 kilograma!)

Jedan od najpoznatijih svjetskih roadstera, “mazda MX-5”, popularna Miata, dobila je novi izgled. Automobil koji je nakon 25 godina postojanja prodan u gotovo milijun primjeraka širom svijeta nastavit će osvajati vozače novom, četvrtom generacijom tog modela koji će svjetsku premijeri imati na predstojećem Salonu automobila u Parizu.

U odnosu na prethodnika, novi je model kraći i širi, a zahvaljujući novom pokretnom krovu masa je vozila značajno smanjena (govori se o 100 kilograma!). Model kreće u prodaju početkom 2015. godine, a procjene govore da će koštati oko 25.000 eura, kao i trenutačna, još uvijek aktualna Miata.

Mazda je svoj roadster zasad predstavila u Španjolskoj, Japanu i u SAD-u. Na automobili je Mazdin novi Kodo dizajnerski stil, zahvaljujući kojem je automobil dobio oštrije, agresivnije linije u odnosu na prethodnika.

U usporedbi s prethodnima, četvrta generacija Miate je kraća je za 105mm, niža za 20mm, ali je istodobno šira za 10mm. Međuosovinski razmak je smanjen za 15mm.

Gledano iznutra, automobil jako podjseća na “mazdu 3”, jedino što je kontrolna ploča više umjerena prema vozaču. Skyactive tehnologija smanjila je težinu karoserije, što će uz manju potrošnju doprinijeti i boljim performansama automobila. Prvi podaci govore da će modeli s mekanim kovom imati manje od od 1050 kg, dok će motor smješten iza prednje osovine doprinijeti boljem rasporedu mase, a time stabilnosti i upravljivosti vozila.

Motorizacija još nije službeno potvrđena, ali očekuje se da će biti dostupni 1,5 i 2,0-litreni benzinci sa 130 odnosno 165 KS, a mjenječ sa šest stupnjeva prijenosa bit će standard. Glasine govore i o mogućoj dizelskoj Miati, ali riječ je, barem zasada, samo o glasinama. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni