Predstavljena najbolja vina Zagrebačke županije

Predstavljena najbolja vina Zagrebačke županije

Više od 170 vrsta svjetskih, udomaćenih i autohtonih sorti vina te 30-ak vrsta sireva predstavljeno je u ponedjeljak u zagrebačkom hotelu Westin na 2. reviji najboljih vina Zagrebačke županije.  Manifestacija je privukla mnogobrojne vinare, enologe, ugostitelje i ljubitelje vina.

„Zagrebačka županija brojnim potporama kontinuirano podupire razvoj vinogradarstva i poljoprivrede u cjelini, a u ovoj godini za to je osigurala više od 15 milijuna kuna. Uvjeren sam da će te potpore, kao i sama Revija vina doprinijeti promoviranju vinara i Županije kao vinorodne regije čija vina osvajaju priznanja na brojnim domaćim i svjetskim ocjenjivanjima“, rekao je župan Stjepan Kožić dodavši da će natječaji za potpore u poljoprivredi biti raspisani u toku tjedna.

Zagrebačka županija sa svojih 5 milijuna trsova posađenih na više od 900 hektara površine u samom je vrhu u Hrvatskoj po broju vinara, vinskih etiketa i vinskih cesta te je predvodnica u promociji vina s Vinskom kraljicom koja se kontinuirano kruni od 2003. godine.

Tako je bilo i na ovogodišnjoj Reviji koju je uz aktualnu vinsku kraljicu Zagrebačke županije Mateju Hercigonju, uveličala i slovenska vinska kraljica Matea Frangež, dok su slovenski vinari bili posebni gosti izlagači.

Otvorenju Revije nazočio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

U sklopu Revije 38 vinara iz 9 vinogorja Zagrebačke županije predstavilo je svoja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti. Osim kušanja vrhunskih vina, za posjetitelje Revije i novinare organizirane i dvije stručno vođene radionice – „Bogatstvo okusa Zagrebačke županije – hrana i vino“ na kojoj su posjetitelji mogli naučiti sve o pravilnom sljubljivanju vina i hrane te radionica „Kraljevski užitak – prvo ljetno vino – Kraljevina Zelina“.

Upravo je u sklopu Revije održana i promocija autohtone sorte vina „Kraljevina Zelina“, berba 2018. Inače, u Zagrebačkoj županiji 8 vinara ima odobrenje za stavljanje u promet vina s oznakom robne marke „Kraljevina Zelina“. (zg-m)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t